
EIB: meerderheid pessimistisch over Nederlandse klimaatambities
AMSTERDAM (ANP) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de huidige klimaatplannen te ambitieus zullen zijn. Ze verwachten niet dat het Nederland zal lukken om de CO2-uitstoot voor 2050 drastisch terug te dringen. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van een jaarlijkse klimaatenquête waarin duizend Nederlanders zijn ondervraagd.
Bijna zes op de tien Nederlanders vinden dat zij zich meer zorgen maken over het klimaat dan de overheid. "Nederlanders vinden dat de overheid meer moet doen", zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor. Volgens haar is er nu dan wellicht ook "legitimiteit" voor een nieuwe Nederlandse regering om meer klimaatmaatregelen te nemen.
Bijna de helft van de respondenten vindt dat de overheid nu te weinig doet om klimaatverandering te bestrijden. Ook denkt ruim een derde dat het moeilijk is voor mensen om hun gewoontes te veranderen. Daarnaast gelooft 13 procent van de Nederlanders niet in klimaatverandering of dat het wordt beïnvloed door menselijke activiteiten.
Ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid
Het VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.
Bijna 60 procent van de Nederlanders zegt de invloed van klimaatverandering in het dagelijks leven te merken. Dat percentage is onder Europeanen met 77 procent beduidend hoger. Onder Nederlandse jongeren is het percentage dat de invloed van klimaatverandering opmerkt hoger dan onder ouderen.
China
De Nederlander is met 62 procent pessimistischer over de ambities van hun land dan de inwoners van andere landen. De helft van de Amerikanen denkt dat de Verenigde Staten de klimaatdoelstellingen die ze hebben gesteld voor 2050 gaan halen. Volgens het EIB-onderzoek is het vertrouwen in de eigen regering in China het grootst. Van de Chinezen denkt 93 procent dat hun land de uitstoot voor 2050 drastisch kan terugdringen.
Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat hun land meer gebruik moet maken van hernieuwbare energie. Onder Europeanen wordt dat gevoel met 63 procent een stuk breder gedragen. Nederlanders (21 procent) staan verder een stuk positiever tegenover kernenergie dan andere Europeanen (12 procent).
Meer uit Binnenland
AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
13 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
46 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.
4 uur geleden