Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EIB: meerderheid pessimistisch over Nederlandse klimaatambities

EIB: meerderheid pessimistisch over Nederlandse klimaatambities

AMSTERDAM (ANP) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de huidige klimaatplannen te ambitieus zullen zijn. Ze verwachten niet dat het Nederland zal lukken om de CO2-uitstoot voor 2050 drastisch terug te dringen. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van een jaarlijkse klimaatenquête waarin duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

Bijna zes op de tien Nederlanders vinden dat zij zich meer zorgen maken over het klimaat dan de overheid. "Nederlanders vinden dat de overheid meer moet doen", zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor. Volgens haar is er nu dan wellicht ook "legitimiteit" voor een nieuwe Nederlandse regering om meer klimaatmaatregelen te nemen.

Bijna de helft van de respondenten vindt dat de overheid nu te weinig doet om klimaatverandering te bestrijden. Ook denkt ruim een derde dat het moeilijk is voor mensen om hun gewoontes te veranderen. Daarnaast gelooft 13 procent van de Nederlanders niet in klimaatverandering of dat het wordt beïnvloed door menselijke activiteiten.

Ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid

Het VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Bijna 60 procent van de Nederlanders zegt de invloed van klimaatverandering in het dagelijks leven te merken. Dat percentage is onder Europeanen met 77 procent beduidend hoger. Onder Nederlandse jongeren is het percentage dat de invloed van klimaatverandering opmerkt hoger dan onder ouderen.

China

De Nederlander is met 62 procent pessimistischer over de ambities van hun land dan de inwoners van andere landen. De helft van de Amerikanen denkt dat de Verenigde Staten de klimaatdoelstellingen die ze hebben gesteld voor 2050 gaan halen. Volgens het EIB-onderzoek is het vertrouwen in de eigen regering in China het grootst. Van de Chinezen denkt 93 procent dat hun land de uitstoot voor 2050 drastisch kan terugdringen.

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat hun land meer gebruik moet maken van hernieuwbare energie. Onder Europeanen wordt dat gevoel met 63 procent een stuk breder gedragen. Nederlanders (21 procent) staan verder een stuk positiever tegenover kernenergie dan andere Europeanen (12 procent).

Meer uit Binnenland

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

56 minuten geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

7 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

8 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

9 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

9 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

9 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

10 uur geleden