
EIB: meerderheid pessimistisch over Nederlandse klimaatambities
AMSTERDAM (ANP) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de huidige klimaatplannen te ambitieus zullen zijn. Ze verwachten niet dat het Nederland zal lukken om de CO2-uitstoot voor 2050 drastisch terug te dringen. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van een jaarlijkse klimaatenquête waarin duizend Nederlanders zijn ondervraagd.
Bijna zes op de tien Nederlanders vinden dat zij zich meer zorgen maken over het klimaat dan de overheid. "Nederlanders vinden dat de overheid meer moet doen", zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor. Volgens haar is er nu dan wellicht ook "legitimiteit" voor een nieuwe Nederlandse regering om meer klimaatmaatregelen te nemen.
Bijna de helft van de respondenten vindt dat de overheid nu te weinig doet om klimaatverandering te bestrijden. Ook denkt ruim een derde dat het moeilijk is voor mensen om hun gewoontes te veranderen. Daarnaast gelooft 13 procent van de Nederlanders niet in klimaatverandering of dat het wordt beïnvloed door menselijke activiteiten.
IPCC
Het VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.
Bijna 60 procent van de Nederlanders zegt de invloed van klimaatverandering in het dagelijks leven te merken. Dat percentage is onder Europeanen met 77 procent beduidend hoger. Onder Nederlandse jongeren is het percentage dat de invloed van klimaatverandering opmerkt hoger dan onder ouderen.
China
De Nederlander is met 62 procent pessimistischer over de ambities van hun land dan de inwoners van andere landen. De helft van de Amerikanen denkt dat de Verenigde Staten de klimaatdoelstellingen die ze hebben gesteld voor 2050 gaan halen. Volgens het EIB-onderzoek is het vertrouwen in de eigen regering in China het grootst. Van de Chinezen denkt 93 procent dat hun land de uitstoot voor 2050 drastisch kan terugdringen.
Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat hun land meer gebruik moet maken van hernieuwbare energie. Onder Europeanen wordt dat gevoel met 63 procent een stuk breder gedragen. Nederlanders (21 procent) staan verder een stuk positiever tegenover kernenergie dan andere Europeanen (12 procent).
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag rond de slotstanden van dinsdag gesloten. Beleggers werden niet verrast door het rentebesluit van de Federal Reserve, die de rente zoals verwacht ongemoeid liet. Daarnaast kwam er van president Donald Trump geen duidelijkheid over mogelijke Amerikaanse hulp aan Israël bij het aanvallen van Iran. Daardoor ontbrak het beleggers aan richtinggevend nieuws.
4 uur geledenREDMOND (ANP) - Microsoft is van plan duizenden banen te schrappen, vooral bij verkoopafdelingen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het Amerikaanse softwareconcern zou zijn personeelsbestand willen inkrimpen nu het steeds meer geld uitgeeft aan verdere vooruitgang met kunstmatige intelligentie (AI). Aan beleggers zou de onderneming zich namelijk verplicht voelen de kosten op andere vlakken dan AI in toom te houden.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - TenneT heeft woensdag de nieuwe bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland in Zeeland in gebruik genomen. Het project rond deze 48 kilometer lange verbinding heeft uiteindelijk zestien jaar geduurd. Bij de officiële opening werd opgemerkt dat dit wel erg lang was. "Het kan en moet sneller", stelde demissionair minister Sophie Hermans (VVD, Klimaat, Groene Groei, Infrastructuur en Waterstaat) volgens de netbeheerder.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Federal Reserve laat de rente in de Verenigde Staten voor het vierde rentebesluit op rij onveranderd. Daarmee wordt opnieuw duidelijk dat de koepel van centrale banken zich niet van de wijs laat brengen door de herhaaldelijke oproepen van president Donald Trump om de rente te verlagen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Woonbond waarschuwt huurders dat sommige huisbazen onrechtmatig hoge huurverhogingen proberen door te voeren. Daarover heeft de belangenorganisatie meldingen gekregen.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel is bezorgd over het grote marktaandeel van chocoladefabrikant Mars in sommige productcategorieën in bepaalde Europese landen. Daarom wil de Europese Commissie de miljardenovername van Pringles-moederbedrijf Kellanova door Mars aan een uitgebreid mededingingsonderzoek onderwerpen, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Triodos Bank was woensdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. De bank debuteerde op het Damrak en de waarde van de betreffende certificaten van aandelen ging direct hard omhoog. Bij het slot van de handel waren de stukken ruim 21 procent meer waard.
8 uur geleden