Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EIB: meerderheid pessimistisch over Nederlandse klimaatambities

EIB: meerderheid pessimistisch over Nederlandse klimaatambities

AMSTERDAM (ANP) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de huidige klimaatplannen te ambitieus zullen zijn. Ze verwachten niet dat het Nederland zal lukken om de CO2-uitstoot voor 2050 drastisch terug te dringen. Dat meldt de Europese Investeringsbank (EIB) op basis van een jaarlijkse klimaatenquête waarin duizend Nederlanders zijn ondervraagd.

Bijna zes op de tien Nederlanders vinden dat zij zich meer zorgen maken over het klimaat dan de overheid. "Nederlanders vinden dat de overheid meer moet doen", zegt Els Sweeney-Bindels, hoofd van het Amsterdamse EIB-kantoor. Volgens haar is er nu dan wellicht ook "legitimiteit" voor een nieuwe Nederlandse regering om meer klimaatmaatregelen te nemen.

Bijna de helft van de respondenten vindt dat de overheid nu te weinig doet om klimaatverandering te bestrijden. Ook denkt ruim een derde dat het moeilijk is voor mensen om hun gewoontes te veranderen. Daarnaast gelooft 13 procent van de Nederlanders niet in klimaatverandering of dat het wordt beïnvloed door menselijke activiteiten.

IPCC

Het VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Bijna 60 procent van de Nederlanders zegt de invloed van klimaatverandering in het dagelijks leven te merken. Dat percentage is onder Europeanen met 77 procent beduidend hoger. Onder Nederlandse jongeren is het percentage dat de invloed van klimaatverandering opmerkt hoger dan onder ouderen.

China

De Nederlander is met 62 procent pessimistischer over de ambities van hun land dan de inwoners van andere landen. De helft van de Amerikanen denkt dat de Verenigde Staten de klimaatdoelstellingen die ze hebben gesteld voor 2050 gaan halen. Volgens het EIB-onderzoek is het vertrouwen in de eigen regering in China het grootst. Van de Chinezen denkt 93 procent dat hun land de uitstoot voor 2050 drastisch kan terugdringen.

Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat hun land meer gebruik moet maken van hernieuwbare energie. Onder Europeanen wordt dat gevoel met 63 procent een stuk breder gedragen. Nederlanders (21 procent) staan verder een stuk positiever tegenover kernenergie dan andere Europeanen (12 procent).

Meer uit Financieel

Apple verkoopt fors meer iPhones in China na prijsverlagingen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple heeft vorige maand fors meer iPhones verkocht in China na prijsverlagingen, volgens eigen berekeningen van persbureau Bloomberg. Het gaat volgens Bloomberg om een stijging van 52 procent in april vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

6 minuten geleden
Meer investeringen in energiebesparing en duurzame energie

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar meer geld gestoken in maatregelen om energie te besparen en in technieken voor duurzame energie. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens de RVO werd daarbij veel gebruikgemaakt van een subsidieregeling voor bedrijven. Die zogeheten EIA-subsidie werd door bijna 23.000 ondernemers aangevraagd.

42 minuten geleden
Nederlander die replica's van LEGO verkoopt moet stoppen van rechter

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse man die treinreplica's van LEGO-stenen maakt en doorverkoopt moet daarmee stoppen van de rechter. LEGO, de grootste speelgoedfabrikant ter wereld in omzet, sleepte de man eerder deze maand in een kort geding voor de rechter, omdat hij inbreuk zou maken op het merkrecht van LEGO.

1 uur geleden
EU en Australië sluiten overeenkomst over belangrijke mineralen

BRUSSEL/CANBERRA (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en Australië hebben een overeenkomst gesloten om de samenwerking en investeringen in belangrijke mineralen te stimuleren. Deze kritieke grondstoffen zoals koper, lithium, nikkel en platina zijn essentieel voor de energietransitie, omdat ze nodig zijn voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto's.

1 uur geleden
Nieuw topvrouw Petrobras wil zoeken naar olie opvoeren

BRASILIA (ANP/AFP) - De nieuwe topvrouw van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras, Magda Chambriard, wil dat het bedrijf snel meer werk maakt van de zoektocht naar nieuwe oliebronnen. In haar eerste persconferentie verklaarde ze dat daarbij "nieuwe grenzen" moeten worden opgezocht. Dat is volgens haar van groot belang voor Petrobras.

1 uur geleden
'Massale' verkoop huurwoningen dreigt door nieuwe wet, stelt branche

LEIDEN (ANP) - Verhuurders voelen zich gedwongen om hun vastgoed te verkopen als de Wet Betaalbare huren van demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wordt aangenomen door de Eerste Kamer. Dat stelt Stichting Fair Huur na onderzoek onder de ruim 150 leden die samen 6 miljard euro aan vastgoed bezitten in Nederland. Door de wet zou het verhuren van betaalbare woonruimte niet meer rendabel zijn.

2 uur geleden
Zuid-Korea vindt hoge concentratie weekmakers in Shein-spullen

SEOUL (ANP/AFP) - Kinderproducten van de oorspronkelijk Chinese webwinkel Shein bevatten veel te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen, meldt de Zuid-Koreaanse overheid. Kinderschoenen, leren tassen en een riem bevatten soms honderden keren de maximaal toegestane hoeveelheid ftalaten, weekmakers die producten zacht en buigzaam maken. Die stoffen kunnen hormoonverstoringen veroorzaken.

2 uur geleden