Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EIB: eerste stroomverbinding Duitsland en Verenigd Koninkrijk

EIB: eerste stroomverbinding Duitsland en Verenigd Koninkrijk

WILHELMSHAVEN (ANP) - Dit jaar wordt gestart met het aanleggen van een stroomverbinding tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee worden de twee grootste energiemarkten van Europa voor het eerst met elkaar verbonden. De onderzeese hoogspanningskabel loopt van de Duitse deelstaat Nedersaksen langs de Nederlandse kust naar Isle of Grain in Kent.

De kabel heeft een lengte van 725 kilometer en heeft een capaciteit van 1400 megawatt, goed voor de stroombehoefte van miljoenen huishoudens. De nieuwe stroomverbinding moet een impuls geven aan het beleid voor hernieuwbare energie in Europa. Volgens de Europese Investeringsbank (EIB) heeft het project "grensoverschrijdende milieuvoordelen."

"Dit project is grensverleggend voor de energietransitie, omdat het mogelijk maakt om windenergie op zee efficiënter in te zetten. Het project maakt het mogelijk om de CO2-uitstoot te verminderen", aldus de EIB. Ook draagt het volgens de investeringsbank bij aan het behalen van de Europese doelstelling voor de reductie van broeikasgasemissies van minimaal 55 procent in 2030.

Het aanleggen van de verbinding kost in totaal 2,8 miljard euro. De EIB financiert tot 400 miljoen euro van het project.

Meer uit Financieel

Onderzoek: kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig

BREDA (ANP) - Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is mogelijk een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft op dit moment een energielabel, maar onderzoekers van Taskforce Label A bedachten een methode om toch iets over het verbruik te kunnen zeggen. Zij schatten dat zo’n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.

38 minuten geleden
Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

2 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

3 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

3 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

4 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

4 uur geleden