Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

Egypte: we staan niet toe dat bevolking uit Gaza wordt verdreven

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - Egypte zal niet toelaten dat de Palestijnen uit de Gazastrook worden verdreven en opent zijn grens niet voor mensen uit Gaza. Dit zei de chef van de Egyptische staatsinformatiedienst, Diaa Rashwan. De twee maanden geleden begonnen Israëlische aanvallen op de kuststrook hebben 85 procent van de bevolking ontheemd. Vele mensen zijn naar het zuiden gedreven waar ze in of bij Rafah aan de Egyptische grens verblijven. Bij Rafah is de enige opening in de omheinde Gazastrook waar burgers en goederen onder strenge voorwaarden in of uit kunnen.

Israël wordt er door tegenstanders van beschuldigd de aanvallen met opzet zo uit te voeren, zodat de bevolking richting de Egyptische grens vlucht. Volgens Rashwan denkt de Egyptische regering ook dat de Israëli's op de bezette Westelijke Jordaanoever nu met geweld proberen de Palestijnen naar Jordanië te drijven.

Hulpgoederen moeten langs de grenspost bij Rafah de Gazastrook in. Rashwan zei dat Egypte probeert de omvang van de hulpgoederenstroom op te voeren. Tijdens een bestand in de laatste week van november reden er dagelijks tweehonderd trucks met hulpgoederen de Gazastrook in. De afgelopen dagen waren dat er hooguit honderd per dag. Egypte en de VN hebben er ook bij Israël op aangedrongen dat de Israëlische controle van de hulpgoederen sneller gaat. Die controle is op Israëlisch grondgebied enkele kilometers ten zuiden van de Egyptisch-Palestijnse grensovergang bij Rafah.

Israël bombardeert nog steeds voortdurend de Gazastrook inclusief Rafah. Donderdag zijn er ook hevige gevechten gemeld tussen Palestijnse strijders en Israëlische militairen ten oosten van de stad Khan Younis, circa 12 kilometer van Rafah. Woensdag kwamen bij een bombardement op Rafah volgens lokale berichten twintig mensen om het leven. Er is geen veilige plek in Rafah, aldus een medewerker van de VN. In totaal zijn volgens de Palestijnse autoriteiten in twee maanden van aanvallen meer dan 16.200 doden gevallen, overwegend vrouwen en kinderen.

Meer uit Buitenland

Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

1 uur geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

1 uur geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

1 uur geleden
Prins William plots weg bij herdenkingsdienst koning Constantijn

LONDEN (ANP) - Prins William moest dinsdagochtend plotseling vertrekken van de herdenkingsdienst voor de Griekse koning Constantijn. Volgens Britse media moest hij weg om "persoonlijke redenen".

2 uur geleden
Kremlin: NAVO-troepen in Oekraïne betekent conflict met NAVO

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een conflict tussen Rusland en de NAVO wordt onvermijdelijk als Europese NAVO-landen besluiten troepen naar Oekraïne te sturen. Met die waarschuwing reageerde het Kremlin dinsdag op uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron.

2 uur geleden
Qatar: nog geen doorbraak in overleg over bestand Israël en Hamas

DOHA (ANP/RTR) - Bemiddelaar Qatar zegt dat nog geen doorbraak is te melden in het overleg over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Golfstaat wilde niet reageren op uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die de hoop uitsprak dat er komende maandag een akkoord ligt.

2 uur geleden
Zuid-Korea geeft verpleegkundigen grotere rol om artsenstaking

SEOUL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Zuid-Korea zorgt een massale uittocht van artsen voor chaos in de zorg. De autoriteiten hebben verpleegkundigen daarom nieuwe bevoegdheden gegeven. Ze mogen procedures gaan uitvoeren die voorheen waren voorbehouden aan artsen.

3 uur geleden