Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Egypte vraagt om nieuwe lening IMF vanwege Oekraïne-schok

Egypte vraagt om nieuwe lening IMF vanwege Oekraïne-schok

WASHINGTON (ANP/AFP) - Egypte gaat een nieuwe lening aanvragen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens de in Washington gevestigde instelling heeft de invasie in Oekraïne ervoor gezorgd dat de inflatie in het Noord-Afrikaanse land hard is opgelopen.

"Het snel veranderende mondiale klimaat en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne stellen landen over de hele wereld, waaronder Egypte, voor belangrijke uitdagingen", zei het hoofd van het IMF in Egypte, Celine Allard, in een verklaring. "In die context hebben de Egyptische autoriteiten het IMF om steun gevraagd bij de uitvoering van hun veelomvattende economische programma."

Egypte is sterk afhankelijk van de invoer van tarwe uit Rusland en Oekraïne. De inflatie in het land steeg tot 10 procent in februari te midden van een bredere piek in de wereldwijde grondstofprijzen veroorzaakt door de oorlog. Volgens het IMF zou een reeks macro-economische en structurele beleidsmaatregelen het effect van deze schok op de Egyptische economie kunnen verzachten. Daarbij is het zaak om de kwetsbare mensen te beschermen, maar ook de veerkracht en de groeivooruitzichten van Egypte op middellange termijn in stand te houden, zo klonk het.

Afgelopen juni ontving Caïro de laatste uitbetaling van een programma van in totaal 5,4 miljard dollar om het land te helpen tijdens de coronacrisis. Egypte heeft eerder strenge bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd. Zo werd gesneden in lokale subsidies. Ook werd de waarde van de munt vanaf 2016 niet meer kunstmatig hoog gehouden door de overheid. Vooral arme Egyptenaren en mensen uit de middenklasse zijn getroffen door de maatregelen. Daardoor piekte de inflatie in 2017 op 34 procent.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

18 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

20 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

22 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

23 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 dag geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden