Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Egypte koopt 30 gevechtstoestellen van Frankrijk

Egypte koopt 30 gevechtstoestellen van Frankrijk

PARIJS (ANP) - Egypte heeft een contract getekend met Frankrijk om dertig Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen, heeft het Egyptische ministerie van Defensie dinsdag in een verklaring bekendgemaakt. Het zou gaan om een deal ter waarde van minimaal 3,75 miljard euro, meldt onderzoekswebsite Disclose.

Volgens Egypte wordt de aankoop gefinancierd met een lening die binnen een periode van ten minste tien jaar wordt terugbetaald, maar het defensieministerie heeft niet onthuld hoeveel geld er met de overeenkomst is gemoeid. De Franse ministeries van Financiën, Buitenlandse Zaken en Strijdkrachten waren volgens het Britse persbureau Reuters niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Frankrijk was de belangrijkste wapenleverancier aan Egypte tussen 2013-2017. Destijds werden 24 gevechtsvliegtuigen verkocht met een optie voor twaalf meer. Die contracten verliepen, inclusief deals voor meer Rafale-straaljagers en oorlogsschepen die in een vergevorderd stadium waren.

De Franse president Emmanuel Macron zei in december dat hij de verkoop van wapens aan Egypte niet afhankelijk zou stellen van mensenrechten, omdat hij het vermogen van Caïro om het terrorisme in de regio te bestrijden niet wilde verzwakken. Die opmerking wekte de woede op van Human Rights Watch.

Meer uit Buitenland

NAVO noemt 'nucleaire' uitlatingen Rusland onverantwoordelijk

BRUSSEL/SOFIA/KYIV (ANP/RTR/DPA) - Russische uitlatingen over het stationeren van nucleaire wapens in Belarus zijn volgens de NAVO "gevaarlijk en onverantwoordelijk". President Vladimir Poetin heeft gezegd dat zijn land tactische nucleaire wapens in het buurland Belarus wil plaatsen en hij maakte daarbij de NAVO verwijten. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij NAVO-bondgenoten.

1 uur geleden
Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

5 uur geleden
Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

6 uur geleden
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

JACKSON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht,

6 uur geleden
Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

BEIROET (ANP/RTR) - In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.

7 uur geleden
Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

BEIJING/TEGUCIGALPA (ANP/RTR) - China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.

9 uur geleden
Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

13 uur geleden