Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Egypte bemiddelt wapenstilstand tussen Palestijnen en Israël

Egypte bemiddelt wapenstilstand tussen Palestijnen en Israël

GAZA/JERUZALEM/CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Egypte heeft een wapenstilstand bemiddeld tussen Palestijnse militanten en Israël. Volgens Palestijnse functionarissen en Egyptische media is het staakt-het-vuren van kracht vanaf 22.00 uur lokale tijd.

"De twee partijen zullen zich houden aan het staakt-het-vuren zodra dat van kracht wordt. Dat betekent een einde aan het aanvallen van burgers, het slopen van huizen en een einde aan het aanvallen van individuen", staat in een verklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

Sinds vijf dagen vuren Palestijnse militanten en Israël raketten op elkaar af. Daarbij zijn tientallen doden gevallen, voornamelijk aan Palestijnse kant. Onder de doden waren ook burgers. De Israëlische krijgsmacht heeft aanvallen uitgevoerd op honderden doelwitten in de Gazastrook. Israël beweerde vrijdag dat vanuit Gaza sinds woensdag meer dan zeshonderd raketten zijn afgeschoten, waarvan bijna tweehonderd werden onderschept.

Bevestiging Palestina

Buurland Egypte liet al eerder weten te willen bemiddelen in het conflict. Betrokken bronnen vertelden vrijdag aan persbureau AFP dat Egypte bij de bemiddeling een begin van de-escalatie had bereikt. Volgens de Egyptische nieuwszender al-Qahera heeft Caïro er bij beide partijen op aangedrongen zich aan de wapenstilstand te houden.

De Palestijnse beweging Islamitische Jihad heeft de wapenstilstand bevestigd. Israël heeft nog niet gereageerd. Het land reageert zelden op overeenkomsten met Palestijnse militante bewegingen.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden