Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Effectiviteit Pfizer-vaccins ook buiten proefomgeving aangetoond

Effectiviteit Pfizer-vaccins ook buiten proefomgeving aangetoond

JERUZALEM (ANP) - De effectiviteit van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook in de dagelijkse praktijk aangetoond. De eerste studie waarin is nagegaan welk effect de vaccins hebben gehad bij mensen wijst uit dat het vaccin in 94 procent van de gevallen effectief is.

Tot dusver waren de data over de effectiviteit van de coronavaccins afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor er nog een zekere mate van onzekerheid was over hoe de effectiviteit zou uitpakken in de dagelijkse werkelijkheid met alle extra variabelen van dien. Ook een novum aan de studie, gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine, is dat het de eerste grote studie over coronavaccins is die door meerdere collegawetenschappers onafhankelijk is gecontroleerd.

Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de coronavaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen met 94 procent doet dalen in alle leeftijdsgroepen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen. Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen.

De conclusies van de veldstudie liggen erg dichtbij de bevindingen van de proeven, die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent uitwezen bij twee doses. "We zijn verrast omdat we hadden verwacht dat in de dagelijkse werkelijkheid, waar de koeling van de vaccins niet altijd perfect is en waar de populatie ouder en zieker is, de resultaten niet zo goed zouden zijn als in de gecontroleerde klinische proeven", aldus Ran Balicer, een van de auteurs van de recentste studie.

Uit het onderzoek kan echter niet worden opgemaakt hoe effectief het vaccin is tegen andere, gemuteerde varianten van het coronavirus. De mutatie die in Zuid-Afrika is ontdekt zou deels bestand zijn tegen vaccins.

Meer uit Buitenland

Europa beleefde jaar vol klimaatrampen, diverse records verbroken

BONN (ANP) - Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen. Het is een greep uit het overzicht dat de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) geven in hun jaarlijkse Staat van het Europese Klimaat. "De frequentie en ernst van extreme gebeurtenissen nemen toe", schrijven ze in het rapport.

45 minuten geleden
Biden: steun voor Israël onwrikbaar

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden blijft toegewijd aan bondgenoot Israël en aan de vrijlating van de gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook. Dat zegt de Amerikaanse president zondagavond (plaatselijke tijd) in een boodschap voor de joodse feestdag Pesach.

2 uur geleden
Wereldwijde militaire uitgaven stijgen naar nieuwe recordhoogte

KOPENHAGEN (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2023 tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) meldt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,44 biljoen dollar (circa 2289 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat 6,8 procent meer dan in 2021.

2 uur geleden
Stoltenberg: Amerikaanse hulp voor Oekraïne komt niet te laat

WASHINGTON/KYIV (ANP) - De onlangs goedgekeurde Amerikaanse militaire steun voor Oekraïne komt niet te laat. Dat heeft Jens Stoltenberg zondag gezegd tegen de Amerikaanse televisiezender MSNBC. De maandenlange onzekerheid heeft volgens de secretaris-generaal van de NAVO wel gevolgen gehad.

5 uur geleden
Oekraïne schakelt 'oudste Russische schip' op Zwarte Zee uit

SEBASTOPOL (ANP/RTR/AFP) - Het Oekraïense leger meldt zondag dat het "het oudste dienende schip van de Russische Zwarte Zeevloot" heeft uitgeschakeld. Volgens een Oekraïense marinewoordvoerder werd het schip de Kommuna zondagochtend getroffen in Sebastopol en is het "duidelijk dat het schip niet langer in staat is om opdrachten uit te voeren".

8 uur geleden
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

JERUZALEM (ANP/AFP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu belooft de "militaire en politieke druk" op Hamas te verhogen om gijzelaars vrij te krijgen. Israël schat dat Hamas nog 133 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook, van wie een deel is overleden.

12 uur geleden
Zelensky na goedkeuring steun VS: kans op overwinning

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt van een kans op een overwinning" op Rusland nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket ter waarde van zo'n 61 miljard dollar (ongeveer 57,2 miljard euro) voor Oekraïne heeft goedgekeurd. "Ik denk dat deze steun de Oekraïense strijdkrachten echt zal versterken", aldus de president tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC.

13 uur geleden