Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Effectiviteit meest genoemde reden voor twijfel over booster

Effectiviteit meest genoemde reden voor twijfel over booster

DEN HAAG (ANP) - De effectiviteit van het boostervaccin is de meest genoemde reden waarom gevaccineerde mensen twijfelen over de extra prik. Dat komt naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van 1718 mensen, die al ten minste één coronavaccinatie hebben gehad. Van alle ondervraagden geeft 20 procent aan te twijfelen. Daarnaast wil 10 procent geen booster.

Een kwart van de twijfelaars zegt zich gedwongen te voelen een booster te nemen, dat is de op één na vaakst genoemde reden. Andere vaak genoemde zorgen zijn de veiligheid van de booster (25 procent) en mogelijke bijwerkingen (20 procent).

Mannen twijfelen vaker over de effectiviteit van de boosterprik, vrouwen noemen vaker de veiligheid en mogelijke bijwerkingen als reden voor hun zorgen.

Mensen werden ook gevraagd naar hun redenen om juist wel de booster te nemen. Het meest genoemd werd de eigen gezondheid, 66 procent van de ondervraagden gaf dat als reden, gevolgd door de gezondheid van vrienden en familie (60 procent). Ongeveer de helft van de ondervraagden zei de booster te nemen om de verspreiding van het virus te tegen te gaan.

Meer uit Gezond

Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

4 uur geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

4 uur geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

7 uur geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

10 uur geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

12 uur geleden
Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

1 dag geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

1 dag geleden