Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eet zo min mogelijk vis uit Westerschelde vanwege PFAS, zegt RIVM

Eet zo min mogelijk vis uit Westerschelde vanwege PFAS, zegt RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde bevatten zulke hoge concentraties PFAS, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert die "zo min mogelijk" te eten. Het instituut heeft voor diverse soorten uitgerekend hoeveel mensen ervan kunnen eten zonder te hoge doses schadelijke chemicaliën binnen te krijgen. Zo kan een portie bot slechts twee keer per jaar worden gegeten zonder grenswaarden te overschrijden.

Het RIVM herinnert eraan dat Nederlanders via hun voedsel en drinkwater gemiddeld sowieso al te hoge concentraties PFAS binnenkrijgen. Dat signaleerde het instituut vorig jaar in een rapport. Daarom is het "belangrijk om de inname van PFAS zo min mogelijk verder te verhogen", schrijven de onderzoekers nu.

PFAS zijn door de mens gemaakt en amper afbreekbaar. De stoffen zijn door wijdverbreid gebruik en lozingen op veel plekken te vinden. Vanaf een bepaalde blootstelling kunnen ze gezondheidsschade veroorzaken. Bepaalde soorten PFAS kunnen het immuunsysteem van jonge kinderen schaden. Ook geeft blootstelling boven een bepaald niveau een verhoogd risico op kanker, leverbeschadiging en een te hoog cholesterolgehalte. In de Westerschelde zit onder meer PFAS doordat chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht het jarenlang in de Schelde loosde.

Het RIVM richt de waarschuwing specifiek op hobbyvissers, omdat vooral zij vis vangen in het gebied. "Aangezien het aannemelijk is dat mensen die deze producten uit de Westerschelde halen liefhebbers zijn, is aangenomen dat zij grote porties zullen consumeren", vervolgen de onderzoekers. Daar kunnen ze dus beter mee oppassen. Commerciële visserij is er nauwelijks op de vervuilde Westerschelde. Garnalenvissers die er wel actief waren, besloten onlangs zelf al uit voorzorg de zeearm te mijden.

Als mensen geen andere producten met PFAS zouden binnenkrijgen, kunnen ze volgens het onderzoek één tot zes keer per jaar zeebaars uit de Westerschelde eten. Die bandbreedte is vrij groot, omdat het gaat om zeer kleine hoeveelheden en dat statistische onzekerheid met zich meebrengt. Een portie garnalen zou boven de vijf tot zes keer per jaar kunnen leiden tot te hoge blootstelling. Voor oesters en mosselen is de marge groter: het RIVM komt uit op twee keer per week in het gunstigste geval en maximaal zeven keer per jaar in het ongunstigste geval. Professionele mosselvissers zijn niet actief in het gebied. In de zeegroente lamsoor zijn geen te hoge PFAS-waarden gemeten.

Het RIVM publiceerde onlangs ook een eerste studie naar zwemmen in de Westerschelde. De uitkomst was vrij geruststellend. PFAS-concentraties die werden gemeten op een locatie waarvan wordt aangenomen dat die meer vervuild is dan de officiële zwemlocaties, waren niet te hoog. Op drie zwemlocaties volgt nader onderzoek.

Meer uit Binnenland

Kabinet overweegt bevrijdingsfestivals nog één keer te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

43 minuten geleden
Telegram haalt 'bangalijsten' offline

AMSTERDAM (ANP) - Telegram heeft de zogeheten bangalijsten verwijderd, meldt expertisecentrum onlinemisbruik Offlimits. Na meerdere vergeefse verzoeken aan Telegram om de lijsten te verwijderen, diende Offlimits een handhavingsverzoek in bij de toezichthouders. En met succes, want de 'bangalijsten' zijn op het berichtenplatform offline gehaald.

1 uur geleden
Cultuurfonds vindt bezuinigingen OCW 'klap in gezicht' sector

AMSTERDAM (ANP) - De bezuinigingen die worden doorgevoerd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn "een klap in het gezicht van de kunst- en cultuursector". Dat zegt directeur Cathelijne Broers van het Cultuurfonds.

3 uur geleden
Agema bezorgd over terugloop ic, maar vreest geen overbelasting

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema vindt geen enkel begrip bij de oppositie voor haar plannen met de zorgsector en de geplande bezuinigingen. In het debat over haar begroting voor 2025 clasht ze daarover frontaal met de linkse oppositiepartijen. Die verwijten haar dat ze als minister niet waarmaakt waar ze als PVV-Tweede Kamerlid jarenlang voor streed.

3 uur geleden
Huisartsenclub twijfelt aan betrouwbaarheid Zorgkaart

DEN HAAG (ANP) - De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stapt uit de adviesraad van ZorgkaartNederland, een platform van de Patiëntenfederatie Nederland waarop patiënten een zorgverlener kunnen waarderen. De vereniging heeft twijfels gekregen over de betrouwbaarheid.

3 uur geleden
Minister Van Weel: Nederland loopt achter bij aanpak cybercrime

DEN HAAG (ANP) - Nederland en andere landen lopen achter bij de aanpak van onlinecriminaliteit. Dat heeft justitieminister David van Weel gezegd. "We hebben deze markt ondergereguleerd, we hebben te laat een been bijgetrokken, als overheid, maar ook als opsporingsdiensten. Dat betekent dat we nu een inhaalslag te maken hebben", stelde Van Weel in een commissiedebat met de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Coalitieleiders praten weer over asielmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - In het Catshuis zijn de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer bijeen om te praten over het compromis dat PVV en NSC hebben bereikt over asielmaatregelen. Vooral de VVD zit nog met aanvullende vragen en wil mogelijk nog wat aanpassingen van het pakket.

4 uur geleden