Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eervolle begrafenis voor voorzitter EU-parlement Sassoli

Eervolle begrafenis voor voorzitter EU-parlement Sassoli

ROME (ANP/AFP) - Politici uit Italië en andere Europese landen hebben vrijdag in Rome de laatste eer bewezen aan David Sassoli, de begin deze week overleden voorzitter van het Europees Parlement. De 65-jarige sociaaldemocraat die het parlement sinds juli 2019 voorzat, kreeg een staatsbegrafenis.

De uitvaartdienst in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Engelen en Martelaren werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie president Mattarella, de regeringsleiders van Frankrijk en Spanje en de EU-topbestuurders Charles Michel en Ursula von der Leyen. Over de kist lag de Europese vlag gedrapeerd. De ceremonie werd live uitgezonden met als motto ‘Ciao David’.

Premier Mario Draghi noemde Sassoli eerder "een symbool van balans, menselijkheid en vrijgevigheid". Hij had een dag eerder samen met duizenden anderen al de laatste eer betuigd aan Sassoli in het mortuarium waar hij lag opgebaard.

Sassoli lag sinds 26 december in een ziekenhuis in zijn vaderland vanwege een falend immuunsysteem. De plotselinge dood van de oud-journalist en nieuwspresentator zorgde voor geschokte reacties in en buiten zijn land. Het Europees Parlement herdenkt Sassoli komende maandag tijdens een speciale ceremonie in Straatsburg. Hij wordt naar verwachting opgevolgd door de Maltese christendemocrate Roberta Metsola.

Meer uit Buitenland

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

35 minuten geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

36 minuten geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

43 minuten geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

2 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

3 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

3 uur geleden