Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste zitting in zaak Ruinerwold, zonder verdachte vader

Eerste zitting in zaak Ruinerwold, zonder verdachte vader

ASSEN (ANP) - Bij de rechtbank in Assen vindt dinsdag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.

Van D. zal niet in de rechtszaal verschijnen, zegt zijn advocaat, omdat het om een niet-inhoudelijke zitting gaat en Van D. met gezondheidsproblemen kampt.

Van D. en zijn kinderen leefden een volledig geïsoleerd bestaan in een boerderij buiten het Drentse dorp Ruinerwold. Van D., die volgens de wetten van een eigen religie zou hebben geleefd, wordt ook verdacht van mishandeling van zijn kinderen. Twee van de drie oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, zou hij seksueel hebben misbruikt. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Van D. ook van witwassen.

Joseph B., Oostenrijker van geboorte, was de huurder van de afgelegen boerderij. Met Van D. zou hij in 2009 in Meppel een 69-jarige man maandenlang met gebruik van geweld van zijn vrijheid hebben beroofd. Het OM verdenkt B. ook van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen.

De moeder van de kinderen overleed in 2004. Het OM liet een DNA-onderzoek doen om met zekerheid vast te stellen dat Van D. de vader van de in de boerderij aangetroffen kinderen is. Een zoon bracht de zaak aan het rollen, door een barman in een naburig café te vertellen wat er op de boerderij gaande was.

Van D. heeft enkele jaren geleden een hersenbloeding gehad en is zijn spraakvermogen kwijt. Voor zover bekend heeft de politie hem daardoor tot dusver niet kunnen verhoren. Dit lijkt tot complicaties te leiden in het onderzoek.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

1 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

3 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

5 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

5 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

5 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

7 uur geleden