Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs geëerd tijdens Aletta-jaar

Eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs geëerd tijdens Aletta-jaar

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) trapt dinsdag het Aletta-jaar af. Het is op 20 april precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs zich inschreef bij de universiteit. Jacobs werd na haar studie de eerste vrouwelijke arts van Nederland.

In 1879 promoveerde Jacobs en daarmee was ze ook de eerste vrouw in Nederland die een volledige academische opleiding voltooide. Haar inschrijving aan de RUG markeert volgens de universiteit een "keerpunt in de Nederlandse geschiedenis ten aanzien van de positie van vrouwen in de wetenschap". Met het Aletta-jaar wil de universiteit aandacht vragen voor diversiteit binnen de wetenschap.

Dinsdag wordt een podcast van twee afleveringen gelanceerd over succesvolle vrouwen in de academie en daarbuiten. Tijdens de rest van het jaar organiseert de RUG meerdere activiteiten, zoals een kunstproject en een stadswandeling met als thema de eerste vrouwen die aan de RUG studeerden en werkten. Zo leidt de wandeling, die het hele jaar te lopen is, langs de eerste vrouwelijke studentenvereniging van Nederland.

Meer uit Binnenland

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

AMERSFOORT (ANP) - Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

25 minuten geleden
Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

1 uur geleden
NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

4 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

5 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

5 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

6 uur geleden
NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

HILVERSUM (ANP) - De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

6 uur geleden