Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste vliegtuigen EU-luchtbrug naar Syrië geland in Damascus

Eerste vliegtuigen EU-luchtbrug naar Syrië geland in Damascus

DAMASCUS (ANP/DPA) - Als onderdeel van een humanitaire luchtbrug naar Syrië zijn twee vliegtuigen met hulpgoederen geland in de hoofdstad Damascus. Ze leverden onder meer wintervaste tenten, apparatuur voor accommodatie en verwarming, meldt de Europese Commissie. Dit zijn de eerste vluchten van dit type die in Damascus landen, en er zullen er nog meer volgen. Vanuit EU-kampen in Dubai en Brindisi in Italië leveren ze hulp aan de bevolking in heel Syrië, dus ook in niet door de regering gecontroleerde gebieden.

Volgens de commissie worden via de luchtbrug in totaal 420 ton hulpgoederen aangevoerd. 225 ton daarvan ter waarde van 1,1 miljoen euro is afkomstig uit EU-voorraden. In totaal heeft de EU tot nu toe in de nasleep van de aardbeving in Syrië gereageerd met humanitaire hulp ter waarde van 10 miljoen euro. Meer dan 6 miljoen euro hiervan is opnieuw toegewezen als onderdeel van lopende humanitaire projecten. Daarnaast hebben vijftien Europese landen, waaronder Nederland, hulp aangeboden, nadat Syrië het EU-mechanisme voor civiele bescherming had geactiveerd.

Donderdag besloten de EU-lidstaten de sancties tegen het Syrische regime tijdelijk te versoepelen om meer hulp na de catastrofale aardbeving van 6 februari mogelijk te maken. Voor een periode van zes maanden hoeven humanitaire organisaties geen toestemming te vragen om goederen en diensten te leveren in het getroffen Syrische gebied. In 2011 had de EU een verbod ingesteld voor goederen die gebruikt zouden kunnen worden door het regime in Damascus om tegenstanders te onderdrukken.

In Syrië wordt ondertussen alweer gevochten in de burgeroorlog. Vrijdag werd voor het eerst sinds de aardbevingen weer een luchtaanval gemeld in het noordwesten van het land. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: schieten bij voedselhulp is niet te rechtvaardigen

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft donderdag de dodelijke gebeurtenissen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza veroordeeld. "Het schieten door Israëlische soldaten op burgers die voedsel proberen te bemachtigen is niet te rechtvaardigen", aldus een persbericht van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

17 minuten geleden
Spanje veroordeelt dodelijk geweld bij uitdelen voedselhulp Gaza

MADRID (ANP) - De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, heeft donderdag de gebeurtenissen "onaanvaardbaar" genoemd die volgens Hamas hebben geleid tot de dood van ruim honderd mensen tijdens distributie van voedselhulp in Gaza.

20 minuten geleden
Leger Israël zegt niet op menigte in Gaza te hebben geschoten

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger zegt dat er niet op de grote menigte is geschoten die op een konvooi met hulpgoederen in Gaza was afgekomen. In een verklaring zegt het leger dat er wel waarschuwingsschoten zijn gelost en volgens The Times of Israel meldt het leger ook dat op een aantal mensen is geschoten die op militairen en een tank afliepen.

2 uur geleden
Israëlische demonstranten weten met geweld Gaza in te trekken

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëlische demonstranten zijn donderdag door een militair checkpoint bij de noordelijke grensovergang met Gaza gebroken en een paar honderd meter het Palestijnse gebied ingegaan. Het Israëlische leger heeft dat bevestigd. Het gaat volgens mediaberichten waarschijnlijk om radicale Israëlische kolonisten.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

6 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

6 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

7 uur geleden