Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste verdachten geven aanvallen politie bij rellen Capitool toe

Eerste verdachten geven aanvallen politie bij rellen Capitool toe

WASHINGTON (ANP) - Er hebben in de Verenigde Staten voor het eerst twee verdachten schuld bekend aan het aanvallen van agenten tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. De 44-jarige Scott Fairlamb en Devlyn Thompson (28) hebben volgens Amerikaanse media een deal gesloten met aanklagers en riskeren een jarenlange gevangenisstraf.

Bij de rellen in hoofdstad Washington raakten volgens CBS News begin dit jaar zo'n 150 politiemensen gewond. Aanhangers van toenmalig president Donald Trump drongen het gebouw binnen toen parlementariërs daar de uitslag goedkeurden van de presidentsverkiezingen. Trump beweerde dat hij die door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden, hoewel dat nooit is aangetoond.

Sportschoolhouder en uitsmijter Fairlamb, die al een strafblad had, heeft nu toegegeven dat hij de politie heeft aangevallen. Hij zou een agent hebben geduwd en in het gezicht hebben geslagen. "Ben je een Amerikaan? Gedraag je dan ook zo", schreeuwde hij voor de aanval op de politieman. Verdachte Thompson erkende dat hij een agent te lijf is gegaan met een wapen. Hij haalde volgens aanklagers uit met een wapenstok.

Vervolging van 170 verdachten

De deals die de mannen hebben gesloten met aanklagers, geven andere verdachten een idee van wat ze kunnen verwachten als ze meewerken. Aanklagers hebben in ruil voor de schuldbekentenis meerdere aanklachten tegen Fairlamb ingetrokken en adviseren de rechter om een gevangenisstraf op te leggen van 41 tot 51 maanden, ongeveer 3 tot 4 jaar. Justitie zei tijdens de zitting van vrijdag (lokale tijd) niet of een specifieke strafmaat wordt aanbevolen voor Thompson.

Justitie heeft tot dusver vervolging ingesteld tegen ongeveer 170 verdachten van het belagen van agenten tijdens de rellen. De FBI zoekt nog naar honderden andere verdachten. Fairlamb en Thompson horen naar verwachting in september welke straf ze krijgen. De rechter heeft daar uiteindelijk het laatste woord over. Die zou ook kunnen besluiten om de aanbevelingen van aanklagers te negeren en toch langere gevangenisstraffen op te leggen.

Meer uit Buitenland

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

11 minuten geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

GENT (ANP) - Ook een gebouw van de universiteit in het Belgische Gent is bezet door demonstranten tegen de oorlog die Israël voert in de Palestijnse Gazastrook. De ongeveer honderd actievoerende studenten willen onder meer afdwingen dat de universiteit de banden met Israëlische instellingen verbreekt.

47 minuten geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

52 minuten geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

1 uur geleden
Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

1 uur geleden
Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

1 uur geleden
Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

2 uur geleden