Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste verdachten geven aanvallen politie bij rellen Capitool toe

Eerste verdachten geven aanvallen politie bij rellen Capitool toe

WASHINGTON (ANP) - Er hebben in de Verenigde Staten voor het eerst twee verdachten schuld bekend aan het aanvallen van agenten tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. De 44-jarige Scott Fairlamb en Devlyn Thompson (28) hebben volgens Amerikaanse media een deal gesloten met aanklagers en riskeren een jarenlange gevangenisstraf.

Bij de rellen in hoofdstad Washington raakten volgens CBS News begin dit jaar zo'n 150 politiemensen gewond. Aanhangers van toenmalig president Donald Trump drongen het gebouw binnen toen parlementariërs daar de uitslag goedkeurden van de presidentsverkiezingen. Trump beweerde dat hij die door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden, hoewel dat nooit is aangetoond.

Sportschoolhouder en uitsmijter Fairlamb, die al een strafblad had, heeft nu toegegeven dat hij de politie heeft aangevallen. Hij zou een agent hebben geduwd en in het gezicht hebben geslagen. "Ben je een Amerikaan? Gedraag je dan ook zo", schreeuwde hij voor de aanval op de politieman. Verdachte Thompson erkende dat hij een agent te lijf is gegaan met een wapen. Hij haalde volgens aanklagers uit met een wapenstok.

Vervolging van 170 verdachten

De deals die de mannen hebben gesloten met aanklagers, geven andere verdachten een idee van wat ze kunnen verwachten als ze meewerken. Aanklagers hebben in ruil voor de schuldbekentenis meerdere aanklachten tegen Fairlamb ingetrokken en adviseren de rechter om een gevangenisstraf op te leggen van 41 tot 51 maanden, ongeveer 3 tot 4 jaar. Justitie zei tijdens de zitting van vrijdag (lokale tijd) niet of een specifieke strafmaat wordt aanbevolen voor Thompson.

Justitie heeft tot dusver vervolging ingesteld tegen ongeveer 170 verdachten van het belagen van agenten tijdens de rellen. De FBI zoekt nog naar honderden andere verdachten. Fairlamb en Thompson horen naar verwachting in september welke straf ze krijgen. De rechter heeft daar uiteindelijk het laatste woord over. Die zou ook kunnen besluiten om de aanbevelingen van aanklagers te negeren en toch langere gevangenisstraffen op te leggen.

Meer uit Buitenland

Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

50 minuten geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

2 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

2 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

3 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

4 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

4 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

4 uur geleden