Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste veertigers mogen afspraak herhaalprik coronavirus maken

Eerste veertigers mogen afspraak herhaalprik coronavirus maken

UTRECHT (ANP) - De eerste veertigers zijn aan de beurt om een afspraak te maken voor de herhaalprik tegen het coronavirus, meldt het RIVM. Het gaat om mensen die in 1982 zijn geboren.

Mensen die jonger dan 40 zijn, kunnen online al wel een prikafspraak maken, omdat de leeftijdsgrens op de afsprakensite is uitgeschakeld, maar dan bestaat de kans dat ze bij de vaccinatielocatie alsnog worden geweigerd. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland roept mensen wel op zich aan de prikvolgorde te houden en risicogroepen voor te laten gaan, zodat die bij een eventuele najaarsgolf niet onnodig lang hoeven te wachten op een vaccinatie. De leeftijdsgrens is verwijderd zodat zorgmedewerkers en mensen die de griepprik krijgen gemakkelijker en sneller een afspraak voor een herhaalprik kunnen maken.

De najaarsronde Covid-19-vaccinatie is gestart op 19 september. Tot nu toe hebben bijna 34 procent van de mensen van 60 jaar en ouder en 12 procent van alle 12-plussers de prik gehaald. Dat komt neer op bijna 1,9 miljoen mensen.

De inenting moet de afweer versterken voor een nieuwe coronagolf. Mensen krijgen de aangepaste vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. Die zijn bijgewerkt zodat ze ook werken tegen de omikronvariant van het coronavirus. Iedereen van 12 jaar en ouder die de basisserie (de eerste prik of prikken) heeft gehad, kan de herhaalprik laten zetten. In totaal hebben 12,5 miljoen Nederlanders de basisserie toegediend gekregen.

Meer uit Gezond

Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

10 uur geleden
Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie

UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.

13 uur geleden
Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

3 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

3 dagen geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

5 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

5 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

5 dagen geleden