
Eerste Vakantiebeurs na coronacrisis heeft 'voor ieder wat wils'
UTRECHT (ANP) - De Vakantiebeurs gaat weer van start. Voor het eerst in twee jaar verzamelt de reissector zich gedurende vier dagen in de Jaarbeurs in Utrecht om consumenten te inspireren met de laatste trends op vakantiegebied. Want hoewel het leven het afgelopen jaar voor veel mensen duurder is geworden, is de vraag naar reizen onder Nederlanders hoog, merkt beursmanager Marleen Rompen.
Bezoekers kunnen de komende dagen langs bij in totaal ruim 850 stands. Dat aantal is ongeveer hetzelfde als de laatste editie. Het thema dit jaar is 'In één dag de wereld rond'. "Daardoor is er ook voor iedere bezoeker wat wils. In totaal zijn er over de honderd landen vertegenwoordigd, verdeeld over alle continenten", zegt Rompen.
Hoeveel bezoekers er precies gaan komen, kan Rompen nog moeilijk inschatten. "Maar ik denk dat we richting de aantallen van 2019 gaan", zegt de beursmanager. Toen kwamen ruim 100.000 mensen op de beurs af.
Albanië
Reiskoepel ANVR, die ook op de beurs aanwezig is, merkt dat een aantal bestemmingen dit jaar erg in trek zijn. Turkije, Spanje en Griekenland zijn onverminderd populair. Uit onderzoek van de Vakantiebeurs zelf lijkt ook Albanië in trek. "We denken dat dat komt omdat daar vorig jaar Wie is de Mol is opgenomen", legt Rompen uit, doelend op het populaire tv-spelprogramma van de AVROTROS.
De ANVR merkt bovendien dat duurzaamheid binnen de reissector steeds belangrijker is geworden. "De reisbranche en luchtvaartsector hebben de afgelopen jaren al vele miljoenen geïnvesteerd in het verduurzamen van vliegtuigen, hotels en bestemmingen. Nu is het ook aan ons om dit meer onder de aandacht van de consument te brengen en die te helpen om duurzame keuzes te maken", legt een woordvoerster uit. "Daar kan de Vakantiebeurs bij helpen."
Dichter bij huis
Door de coronapandemie kon de Vakantiebeurs vorig jaar niet doorgaan. In 2021 was de beurs enkel online te bezoeken. En net nu corona in Nederland op zijn retour lijkt en de Vakantiebeurs weer als vanouds te bezoeken is, is de inflatie vorig jaar opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1975. Daardoor is het leven van veel mensen in een jaar tijd een stuk duurder geworden.
Maar ook voor mensen die het minder breed hebben, is er aanbod op de beurs. "Bijvoorbeeld vakanties in eigen land, die tijdens de coronacrisis populairder zijn geworden. Zo is er een deel op de beurs ingericht dat zich specifiek richt op vakanties binnen de Benelux. Ook is er aandacht voor fiets- en wandelvakanties dichter bij huis", zegt Rompen. "Bezoekers kunnen hun vakantie zo luxe maken als ze zelf willen. Van een all-inclusivehotel in het buitenland tot een camping om de hoek", vult ze aan.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
6 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
9 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
1 dag geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
1 dag geleden