Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste vaatje haring brengt 113.500 euro op

Eerste vaatje haring brengt 113.500 euro op

SCHEVENINGEN (ANP) - Het eerste vaatje haring heeft dinsdag 113.500 euro opgebracht, een recordbedrag. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlands Visbureau dinsdag gemeld. De opbrengst gaat naar de Stichting Ambulance Wens. "Een megabedrag, dat heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. Echt bizar", aldus de woordvoerster van het Visbureau. Het vaatje werd gekocht door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd dit jaar weer 'gewoon' geveild. De afgelopen jaren kon dat niet vanwege de coronaregels, maar dit jaar kon het weer. Met de veiling, in de visafslag van Scheveningen, markeert het Nederlands Visbureau de vangst van de eerste haringen van het jaar, de Hollandse Nieuwe.

Het was al de bedoeling, voordat de coronapandemie uitbrak, dat de opbrengst naar de Stichting Ambulance Wens zou gaan. Vrijwilligers van de stichting vervullen laatste wensen van terminale patiënten die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. "Het mooie is", aldus de woordvoerster van het Visbureau, "er was twee jaar geen veiling door corona. Dus driemaal is scheepsrecht, ook voor het goede doel. We gingen voor een nieuwe ambulance en uiteindelijk ook nog voor een brancard. Die kost 15.000 euro. En dan ook nog een paar liter brandstof als bonus."

Zorgpersoneel

In 2020 werd de haring symbolisch aangeboden aan zorgpersoneel. De huidige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers, toen nog voorzitter van Landelijk Netwerk Acute Zorg, nam het vaatje toen in ontvangst met Diederik Gommers, toen de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De haring werd in een aantal ziekenhuizen rondgebracht.

Vorig jaar werd het eerste vaatje, ook als symbool, aangeboden aan GGD'ers, die toen bezig waren met de vaccinatie van mensen tegen het coronavirus. De haring werd toen in ontvangst genomen door André Rouvoet, de voorzitter van de koepelclub GGD-GHOR. Op meerdere GGD-locaties kregen toen medewerkers en mensen die een prik kwamen halen een haring.

In 2019 bracht het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 95.500 euro op. Dat vaatje werd gekocht door groothandel Makro en ging de opbrengst naar de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou.

Vanaf woensdag gaat bij de meeste viswinkels in Nederland de nieuwe haring in de verkoop.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk hamert op opvangplekken voor langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Dat het maximumaantal van 2000 asielzoekers in Ter Apel afgelopen nacht overschreden is, laat volgens hulporganisatie VluchtelingenWerk opnieuw zien dat er snel structurele opvangplekken in heel het land bij moeten komen. "Zolang er geen nieuwe locaties voor de lange termijn bijkomen, blijft het pleisters plakken en domineren dagkoersen het nieuws", stelt de hulporganisatie.

28 minuten geleden
Zes demonstranten krijgen boete om klimaatprotest A10 Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft zes demonstranten van Extinction Rebellion (XR) een boete van 200 euro opgelegd, omdat ze zich op 30 december op de snelweg A10 hebben begeven. Volgens het OM zijn zij strafbaar omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt. Dat meldt justitie donderdag.

1 uur geleden
Lokale partij Westerwolde betreurt dat nu dwangsom wordt geïnd

TER APEL (ANP) - Gemeentebelangen Westerwolde, een van de partijen in de raad van de gemeente Westerwolde, had "liever gehad" dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de afspraken was nagekomen dan dat er nu een dwangsom moet worden geïnd. Dat zegt fractievoorzitter Marco Visscher.

1 uur geleden
Weer minderjarige opgepakt voor dodelijke schietpartij Purmerend

PURMEREND (ANP) - De politie heeft opnieuw een minderjarige aangehouden voor het dodelijke schietincident bij het treinstation in Purmerend op 12 februari. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Amsterdam. De dagen na het incident werden al twee 16-jarige jongens uit Purmerend en een 18-jarige Amsterdammer aangehouden.

1 uur geleden
Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

TILBURG (ANP) - In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

2 uur geleden
Bouwbedrijf BAM haalde eigen, aangescherpte veiligheidsdoel niet

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM heeft zijn eigen, aangescherpte veiligheidsdoel vorig jaar niet gehaald. Het aantal ongelukken met medewerkers daalde weliswaar in vergelijking met voorgaande jaren, maar in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag meldt BAM dat het er nog altijd te veel waren.

2 uur geleden
Drugsbaron Piet S. verliest zaak over soepeler gevangenisregime

DEN HAAG (ANP) - Piet S., die vastzit voor drugshandel en witwassen, heeft een kort geding verloren over de hoge beveiligingsmaatregelen in de gevangenis. Hij blijft op een speciale lijst staan van gedetineerden met de status vluchtgevaarlijk, bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag donderdag.

2 uur geleden