Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste subsidievrije windpark op zee levert voor het eerst stroom

Eerste subsidievrije windpark op zee levert voor het eerst stroom

DEN HAAG (ANP) - Het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld heeft voor het eerst stroom aan het Nederlandse net geleverd. Dat meldt energieconcern Vattenfall, dat samen met chemieconcern BASF en verzekeraar Allianz eigenaar is van het windpark Hollandse Kust Zuid.

Vorig jaar werd begonnen met de bouw van het park, dat zo'n 18 tot 35 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort ligt. Toen zijn er veel zogeheten fundaties in zee geplaatst. Rond Pasen verrees de eerste turbine, inmiddels staan er 36 exemplaren.

Maar het park is nog altijd niet helemaal klaar. Het is de bedoeling dat de laatste turbines in het tweede kwartaal van volgend jaar worden geïnstalleerd. De eerste draaiende turbine bevindt zich nu ook nog in de testfase, maar deze levert al wel stroom.

Hollandse Kust Zuid kan straks evenveel stroom opwekken als ongeveer 1,5 miljoen huishoudens verbruiken. De opgewekte stroom komt aan land via twee door hoogspanningsnetbeheerder TenneT aangelegde offshore transformatorstations. Afgezien van het werk aan de infrastructuur is er geen overheidsgeld naar het park gegaan.

Meer uit Financieel

Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

1 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

3 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

4 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

4 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

5 uur geleden
Reizigersaantallen Schiphol nog lang niet op pre-coronaniveau

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol kreeg vorige maand 5,2 miljoen reizigers over de vloer. Daarmee is sprake van een forse stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en juli 2020, toen coronamaatregelen het reizen nog bemoeilijkten. De aantallen van voor de crisis worden, mede door de problemen rond de personeelstekorten, bij lange na nog niet bereikt.

5 uur geleden
Amerikaanse olie-export stijgt naar record door Europese vraag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De export van Amerikaanse olie is tot recordhoogte gestegen. Dat komt vooral door de grotere vraag vanuit Europa waar raffinaderijen naarstig op zoek zijn naar nieuwe aanvoerroutes door het verbod op Russische olie vanwege de inval in Oekraïne.

6 uur geleden