Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste storm van nieuwe seizoen heeft Nederlandse naam Antoni

Eerste storm van nieuwe seizoen heeft Nederlandse naam Antoni

DE BILT (ANP) - De naam van de eerste storm van het nieuwe seizoen is ingebracht door Nederland en is Antoni, vernoemd naar wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723), meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De Nederlandse 'vader van de microbiologie' ontwikkelde als eerste microscopen en ontdekte ziekteverwekkers als bacteriën.

Door stormen namen te geven wil het KNMI het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Het Nederlandse weerinstituut werkt hiervoor samen met het Britse Met Office en Met Éireann uit Ierland. De drie instituten hebben weer een lijst met 21 namen op basis van letters uit het alfabet samengesteld. Alleen met de letters Q, U, X, Y en Z is geen naam bedacht.

Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI wegens windstoten code oranje of rood voor heeft uitgegeven een naam. Behalve Antoni heeft het KNMI dit jaar nog vijf Nederlandse namen ingebracht die de lijst hebben gehaald. Dit zijn Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter. De eerste drie stormen van het nieuwe seizoen heten Antoni, Betty en Cillian.

Storm Corrie was eind januari de eerste storm van het seizoen die over Nederland raasde. In februari waren er in vier dagen tijd maar liefst drie stormen in Nederland. Dit waren Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice was een van de zwaarste drie stormen in meer dan vijftig jaar tijd.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden