Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Russische militairen verlaten grens bij Oekraïne

Eerste Russische militairen verlaten grens bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Russische troepen die bij de grens met Oekraïne bezig waren met militaire oefeningen, hebben zoals aangekondigd een begin gemaakt aan hun vertrek. Dat melden persbureaus in Rusland. De aanwezigheid van het leger leidde in de afgelopen weken grote spanningen tussen Oekraïne en Rusland.

De Russen werden door Kiev beschuldigd van het dreigen "met oorlog en de vernietiging van de Oekraïense staat". Daarop reageerde Moskou door te zeggen dat de "Russische activiteiten op Russisch grondgebied" voor niemand een bedreiging vormden. Beide landen gaven elkaar de schuld van de gespannen situatie.

Het Russische ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de oefeningen zouden eindigen. De militairen, volgens EU-schattingen waren het er zo'n 100.000, moeten op 1 mei weer terug zijn op de bases waar ze normaal gelegerd zijn. Die aankondiging werd verwelkomd door de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die zei dat zijn leger nog wel "waakzaam" zou blijven.

De ruzie tussen Rusland en Oekraïne vond plaats tijdens een opleving van het geweld in Oost-Oekraïne. Pro-Russische separatisten vechten er sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 tegen het leger van Oekraïne. Het was sinds juli vorig jaar relatief rustig door een wapenstilstand, maar die werd in de recente weken meermaals geschonden. Door het gewelddadige conflict zijn meer dan 13.000 doden gevallen.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

21 minuten geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

1 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

3 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

5 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

5 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

7 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

8 uur geleden