Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste rechtszaak om corona-debacle in wintersportoord Ischgl

Eerste rechtszaak om corona-debacle in wintersportoord Ischgl

WENEN (ANP) - In Oostenrijk begint vrijdag een eerste rechtszaak die samenhangt met de grote corona-uitbraak van vorig jaar in Ischgl, een wintersportplaats. De nabestaanden van een overleden coronapatiënt eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de landelijke overheid. Die verwijten ze nalatigheid.

In het ook onder Nederlanders populaire wintersportoord in Tirol ontstond in maart 2020 chaos toen bleek dat het coronavirus er om zich heen greep. Vakantiegangers vertrokken massaal en namen het virus mee naar hun thuislanden.

Onafhankelijke experts velden later een vernietigend oordeel over het optreden van de autoriteiten. Die hadden er beter aan gedaan mensen verspreid te laten vertrekken, concludeerde een onderzoekscommissie.

Het blijft niet bij de rechtszaak van vrijdag. Er beginnen alleen in september al meerdere processen. Consumentenvereniging VSV, die eisers vertegenwoordigt, sluit niet uit dat Oostenrijk uiteindelijk duizenden schadeclaims tegemoet kan zien.

Meer uit Buitenland

Duitsland haalt familieleden van diplomaten weg uit Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - Familieleden van medewerkers van de Duitse ambassade moeten zaterdag nog Iran verlaten, uit angst voor het oplopende conflict tussen Iran en Israël. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later op de dag houdt het ministerie nog crisisberaad over de dreiging in de regio.

57 minuten geleden
Iraanse politie treedt harder op tegen vrouwen zonder hoofddoek

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse politie heeft aangekondigd vanaf nu harder op te treden tegen vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen. De politie is een nieuwe campagne begonnen om strenger toe te zien op de strikte islamitische kledingvoorschriften.

1 uur geleden
Duitsland stuurt nieuw Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland stuurt nog eens een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Volgens Berlijn kunnen de Oekraïners zich daarmee beter verdedigen tegen "de verdere toename van Russische luchtaanvallen".

2 uur geleden
Krijgsmacht Israël: Iran zal consequenties dragen voor escalatie

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt dat Iran de consequenties zal dragen voor het verder escaleren van de spanningen tussen de twee landen. Daniel Hagari van de krijgsmacht bracht die verklaring naar buiten nadat Iran bekend had gemaakt dat het een vrachtschip heeft gekaapt.

3 uur geleden
Israël beschuldigt Iran van piraterij

JERUZALEM (ANP/RTR) - Iran pleegt piraterij volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz door een schip aan te houden in de Straat van Hormuz. Katz roept "de Europese Unie en de vrije wereld" op het Iraanse Islamitische Korps van de Revolutionaire Garde (IRGC) tot een terroristische organisatie te bestempelen. Hij noemde het regime van ayatollah Khamenei in Teheran "crimineel" en zei dat het "de misdaden van Hamas steunt".

3 uur geleden
Politie Sydney meent dat dader steekpartij geen terrorist was

SYDNEY (ANP) - De politie van Sydney denkt te weten wie de dader was van de steekpartij in een druk winkelcentrum in de stad. Politiechef van New South Wales Karen Webb zei dat het volgens de onderzoekers om een 40-jarige man gaat zonder bepaalde levensovertuiging en daarom sluit de politie terrorisme in deze zaak uit.

4 uur geleden
Iran neemt vrachtschip in om banden met Israël

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft op de Straat van Hormuz een vrachtschip ingenomen dat banden zou hebben met Israël. Eerder berichtten maritieme bedrijven al over een kaping op de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten en nu melden Iraanse staatsmedia dat Teheran verantwoordelijk is.

5 uur geleden