Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste rechtszaak om corona-debacle in wintersportoord Ischgl

Eerste rechtszaak om corona-debacle in wintersportoord Ischgl

WENEN (ANP) - In Oostenrijk begint vrijdag een eerste rechtszaak die samenhangt met de grote corona-uitbraak van vorig jaar in Ischgl, een wintersportplaats. De nabestaanden van een overleden coronapatiënt eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de landelijke overheid. Die verwijten ze nalatigheid.

In het ook onder Nederlanders populaire wintersportoord in Tirol ontstond in maart 2020 chaos toen bleek dat het coronavirus er om zich heen greep. Vakantiegangers vertrokken massaal en namen het virus mee naar hun thuislanden.

Onafhankelijke experts velden later een vernietigend oordeel over het optreden van de autoriteiten. Die hadden er beter aan gedaan mensen verspreid te laten vertrekken, concludeerde een onderzoekscommissie.

Het blijft niet bij de rechtszaak van vrijdag. Er beginnen alleen in september al meerdere processen. Consumentenvereniging VSV, die eisers vertegenwoordigt, sluit niet uit dat Oostenrijk uiteindelijk duizenden schadeclaims tegemoet kan zien.

Meer uit Buitenland

Veertigtal landen eist vertrek Rusland uit kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP/DPA) - Meer dan veertig landen willen dat Rusland zich terugtrekt uit de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. "De stationering van militairen en wapens bij de kerncentrale is onacceptabel", stellen de landen in een verklaring die ook door Nederland is ondertekend.

15 minuten geleden
1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

2 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

4 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

5 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

7 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

8 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

8 uur geleden