Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste reactie Oliver Daemen: bedankt, dit was geweldig

Eerste reactie Oliver Daemen: bedankt, dit was geweldig

VAN HORN (ANP) - "Heel erg bedankt, dat was geweldig". Dat waren de eerste woorden van Oliver Daemen na terugkeer op aarde. De 18-jarige Nederlander maakte dinsdag een korte toeristische vlucht naar de ruimte.

Het vaartuig met Daemen erin vloog in een paar minuten naar een hoogte van 107 kilometer. Daarmee heeft hij de dampkring verlaten. Op die hoogte zien astronauten de sterren, de kromming van de aarde en de rand van de atmosfeer. Om die hoogte te bereiken, haalde de raket een topsnelheid van 3595 kilometer per uur.

Er zijn nog geen beelden uit de capsule beschikbaar, maar tijdens de vlucht was veel gejuich en gegil te horen vanuit de capsule. Ongeveer 10 minuten na opstijgen kwam het vaartuig veilig terug op aarde, hangend aan drie parachutes.

Vierde geboren Nederlander

Daemen is nu de jongste astronaut ooit. Ook is hij de vierde geboren Nederlander die de dampkring heeft verlaten en in de ruimte is geweest.

In een latere verklaring noemde Daemen de vlucht een ervaring die zijn leven verandert. "Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijfelijk intens. Het machtige effect van de G-krachten op je gestel, het epische moment dat je de dampkring verlaat. De blik op de aarde vanuit de ruimte is onvergetelijk. Terug op de grond besef je pas goed hoe enorm kwetsbaar onze planeet is in het onmetelijke sterrenstelsel. Ik realiseer me nu beter dan ooit dat we extreem zuinig moeten zijn op de aarde. Daar wil ik intensief aan bijdragen."

Eerste bemande vlucht

Het was de eerste bemande vlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde. Bezos wil toeristische vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Eén plek aan boord werd geveild voor een goed doel van Bezos. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Daarop mocht Daemen mee. Zijn vader, een belegger, had ook een bod op de vlucht uitgebracht. Blue Origin noemt Daemen "de eerste betalende klant", maar het is niet bekend hoeveel hij of zijn vader heeft betaald.

Daemen zelf zegt dat hij dankzij "een combinatie van geluk en toeval" mee aan boord mocht voor de vlucht. "Daarvoor ben ik de mensen van Blue Origin heel veel dank verschuldigd. En ook mijn familie, die mij geweldig steunt. Ik weet dat ik gigantisch heb geboft."

De Brabander begint na de zomer aan een studie natuurwetenschappen in Utrecht.

Meer uit Binnenland

Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

2 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

2 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

4 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

4 uur geleden
Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) is aangeboden.

4 uur geleden
Subsidiepot voor isolatie en warmtepompen 210 miljoen euro groter

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor isolatie, warmtepompen en andere maatregelen die goed zijn voor het klimaat (ISDE) wordt dit jaar met 210 miljoen euro opgehoogd tot 560 miljoen euro, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) weten. Huiseigenaren, verenigingen van eigenaren en ondernemers hebben namelijk veel meer aanvragen ingediend dan verwacht.

6 uur geleden
Advocaten: OM puzzelt met bewijs over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten van de verdachten van de vergisontvoering in Cruquius vinden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs in de zaak heeft aangeleverd. Ze spreken van "puzzelstukjes waarmee het OM de rechtbank probeert te overtuigen". Maandag begonnen in de rechtbank op Schiphol de eerste pleidooien in het strafproces, waarin advocaten voor vrijspraak hebben gepleit.

6 uur geleden