
Eerste raadsvergadering in Rotterdam onder leiding van Schouten
ROTTERDAM (ANP) - Na de feestelijke installatie vorige week, begint voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam Carola Schouten donderdagochtend het echte werk met de eerste gemeenteraadsvergadering onder haar voorzitterschap.
Ze krijgt te maken met een volle vergaderagenda. Maar daarop staan geen onderwerpen die haar portefeuille, openbare orde en veiligheid, aangaan. Zo kan ze rustig wennen aan de 45 raadsleden met wie ze de komende jaren te maken krijgt. Schouten heeft weinig tijd nodig om de stad te leren kennen. Ze studeerde aan de Erasmus Universiteit en woont al sinds de jaren negentig in Rotterdam.
Ze bracht na haar installatie een paar bezoeken aan buurten in de stad waar overlast is door onveiligheid en ze bezocht enkele scholen. Op haar eerste werkdag ontving ze koning Willem-Alexander voor de viering van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in het Nieuwe Luxor Theater.
Ondanks haar ruime bestuurlijke ervaring als minister en vicepremier in Den Haag heeft Schouten weinig ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid. De vuurdoop voor Schouten is waarschijnlijk eind deze maand als op woensdagavond 30 oktober de avondwedstrijd Feyenoord-Ajax gepland staat. Die wedstrijd stond voor begin september op het programma, maar kon toen niet doorgaan door de politiestaking.
De Klassieker stond de laatste jaren onder hoogspanning. Schoutens voorganger Ahmed Aboutaleb nam geen risico en omgaf de wedstrijd met strenge veiligheidsmaatregelen. Hoewel er geen Ajaxsupporters welkom zijn in De Kuip, is veel politie aanwezig om de orde te handhaven. Het kwam de afgelopen jaren regelmatig tot confrontaties tussen relschoppers en de politie.
De laatste keer dat de Klassieker 's avonds werd gespeeld, werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt omdat iemand uit het publiek een aansteker tegen het hoofd van Ajaxspeler Davy Klaassen gooide.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Onderwijsorganisaties voeren komende tijd actie tegen de nieuwe bezuinigingen door het kabinet. Ze pleiten onder meer voor behoud van de Onderwijskansenregeling, die bestaat om de meest kwetsbare leerlingen extra te ondersteunen. Het kabinet wil de regeling wegbezuinigen, wat uiteindelijk 177 miljoen euro moet besparen.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend BBB-senator Eric Kemperman heeft het verschil van mening met zijn partij al eerder intern gemeld. Dat verklaart het Eerste Kamerlid aan het ANP.
23 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht hoopt binnen enkele dagen te weten of het een wolf was die een wandelaar maandagmiddag heeft gebeten op de Utrechtse Heuvelrug. De provincie wil via een spoedprocedure de DNA-sporen laten onderzoeken. "We zijn dat nu aan het regelen", aldus een woordvoerster.
38 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - De huldiging van PSV in Eindhoven is maandag "zonder grote ongeregeldheden" verlopen, meldt de politie dinsdag. Vijftien mensen zijn verspreid over de stad aangehouden voor onder meer belediging en het afsteken van vuurwerk.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen worden deze zomer wederom opengesteld voor het publiek. Van 16 juli tot en met 3 augustus kunnen ruim 40.000 bezoekers een bezoek brengen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.
58 minuten geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De zoektocht naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8) gaat dinsdag verder op verschillende locaties in onder meer (Oost-)Groningen, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder wordt opnieuw gezocht in de Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde. Vanuit dat Groningse dorp wordt de zoekactie gecoördineerd.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.
2 uur geleden