Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste proefevenement in Utrecht: het voelt als een feestje

Eerste proefevenement in Utrecht: het voelt als een feestje

UTRECHT (ANP) - "Het voelt als feestje vandaag, maar het is bloedserieus", zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens de opening van het eerste proefevenement in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. "Heel belangrijk", noemde Keijzer het evenement tegenover de vijfhonderd aanwezige gasten.

Het is het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieks-evenementensector en de overheid. Er volgen nog zeven evenementen met 500 tot 1500 man publiek, waaronder een voetbalwedstrijd en een buitenfestival. "Door deze testen door te laten gaan, laten we als kabinet zien dat we willen nadenken over de toekomst", aldus Keijzer. Volgens haar is Nederland het eerste land in West-Europa dat dit soort grootschalig onderzoek doet.

De eerste vijfhonderd deelnemers aan de experimentenreeks verzamelden zich maandagmiddag in het theater tijdens een zakelijk evenement voor de evenementenbranche. Het is een kwart van wat er normaal in het theater past. Toch klinkt luid geroezemoes als vanouds. Maar het ziet er heel anders uit dan een 'normaal evenement'. Het is namelijk even zoeken naar de juist ingang, want niet iedereen mag door dezelfde deur naar binnen. Bij binnenkomst laten gasten niet alleen hun ticket zien, maar ook hun negatieve coronatest die zij maximaal 48 uur van tevoren hebben gedaan.

Na het ontsmetten van de handen en een temperatuurmeting, krijgt iedereen een bewegingssensor om als onderdeel van de test. Ook dragen de meeste aanwezigen een mondkapje en in de zaal zitten de gasten uit elkaar. In het theater zijn voor het onderzoek 'bubbels' gecreëerd van groepen mensen. Daarbij heeft elke groep bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletruimte. Ook gelden voor bepaalde groepen andere regels. Sommigen moeten een mondkapje dragen, anderen zitten achter een spatscherm. Vijf dagen na het evenement doet iedereen opnieuw een coronatest.

Meer uit Binnenland

Kampen lost het eerste carbidschot van 2023

KAMPEN (ANP) - Kampen lost vrijdagmiddag het eerste carbidschot van 2023. Aan het einde van het eerste nationale Carbidcongres wordt op het plein voor het stadhuis van de Overijsselse plaats een demonstratie gegeven van melkbusschieten, zoals het carbidschieten in Kampen heet. Knallen met carbid is met name in het noorden en oosten van het land een vaste traditie op oudjaarsdag.

5 minuten geleden
Hoger beroep liquidatieproces Eris van start

SCHIPHOL (ANP) - In het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh, begint vrijdag de inhoudelijke behandeling in hoger beroep. De strafzaak gaat over vijf moorden en meerdere pogingen daartoe. Er staan negentien verdachten terecht, van wie er vier eerder door de rechtbank zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

7 minuten geleden
Rechter beslist over strengere controles op visserij

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht beslist vrijdag of de overheid strengere controles op de Nederlandse visserij moet uitvoeren. De zaak is aangespannen door een groep kleinschalige vissers en milieuorganisatie ClientEarth. Zij vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tekortschiet in het controleren van de hoeveelheden vis die aan land worden gebracht.

11 minuten geleden
Kiesraad stelt uitslag van Kamerverkiezingen vast

DEN HAAG (ANP) - De Kiesraad stelt vrijdag officieel de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week vast. Alle gemeenten hebben de stemmen geteld en de uitkomsten doorgegeven, en in tientallen gemeenten zijn de afgelopen dagen hertellingen geweest.

31 minuten geleden
Luisteraars kunnen weer stemmen voor de Top 2000 van NPO Radio 2

HILVERSUM (ANP) - Luisteraars kunnen vanaf vrijdagochtend stemmen voor de 25e editie van de Top 2000 van NPO Radio 2. Mensen hebben tot vrijdag 8 december 15.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Zoals elk jaar reist de Top 2000 Stembus door het land om stemmen en motivaties op te halen.

44 minuten geleden
Paard dood door aanrijding trein en trailer in Boxtel

BOXTEL (ANP) - Een paardentrailer is donderdagavond op een spoorwegovergang in Boxtel door een trein geraakt. Daardoor is een van de twee paarden in de trailer om het leven gekomen. De bestuurder van de auto voor de trailer raakte zwaargewond, maakte de politie bekend.

5 uur geleden
Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

6 uur geleden