Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Pride-optocht in Bangkok gehouden sinds 2006

Eerste Pride-optocht in Bangkok gehouden sinds 2006

BANGKOK (ANP/AFP) - In de Thaise hoofdstad Bangkok is zondag voor het eerst sinds 2006 een Pride-optocht gehouden. De tocht, genaamd Naruemit Pride 2022 - 'naruemit' betekent 'creatie' in het Thais - was georganiseerd door een coalitie van ngo's, met steun van de nieuwe gouverneur van de stad, Chadchart Sittiput.

Een bonte verzameling van voorstanders van seksuele vrijheid, feministen, prostituees en dragqueens verzamelde zich op een van de belangrijkste snelwegen van de stad. Vanaf daar trok een "explosie van glitter en glamour", zoals het Franse persbureau AFP de stoet omschreef, naar het stadscentrum.

Op enig moment hield de stoet halt, opdat twee vrouwen in doorschijnende trouwjurken te midden van de parade in het huwelijk konden treden. De verbintenis was louter ceremonieel: het homohuwelijk is illegaal in Thailand. In maart verwierp de regering een wetsvoorstel daartoe.

Discriminatie

Het feest ging door tot diep in de nacht en eindigde met een geïmproviseerde talentenjacht voor dragqueens in een metrostation. Daar werden nummers van onder anderen Madonna, Lady Gaga en Katy Perry uit volle borst meegezongen.

Thailand heeft een zeer zichtbare lhbti-gemeenschap. Die krijgt echter veel met discriminatie te maken in het overwegend boeddhistische en cultureel conservatieve koninkrijk, vooral buiten Bangkok.

Meer uit Buitenland

Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

1 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

2 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

2 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

3 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

3 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

6 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

7 uur geleden