Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Pride na corona 'een volgens het boekje'

Eerste Pride na corona 'een volgens het boekje'

AMSTERDAM (ANP) - Een bevrijding dat het na corona weer mocht, zo omschrijft Pride-woordvoerder Martijn Albers de 25e editie van het evenement. "Dat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten, dat mensen kunnen zijn wie ze zijn." Hij spreekt van een bijzondere, mooie en sfeervolle editie. "Eigenlijk een Pride volgens het boekje."

Ook burgemeester Femke Halsema laat weten "ontzettend blij" te zijn dat de Pride weer als vanouds kon doorgaan. "Met de botenparade vandaag als hoogtepunt van een geweldige week. We hebben de afgelopen twee jaar allemaal reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop we weer groots en meeslepend kunnen vieren dat je jezelf mag zijn en mag houden van wie je wilt."

In de Amsterdamse grachten is de Canal Parade het hoogtepunt van Pride Amsterdam. Traditiegetrouw trekt de botenparade honderdduizenden bezoekers. Langs de kades stonden duizenden mensen, velen uitgedost in opvallende outfits.

Thema

De botenparade mocht na twee jaar afwezigheid weer gehouden worden. De eerste boten voeren rond het middaguur weg uit het Oosterdok de gracht op. Vervolgens voeren de tachtig boten via de Nieuwe Herengracht en de Amstel de Prinsengracht op. Rond 16.00 uur voer de hekkensluiter de Prinsengracht op. Na een ronde door de grachten kwam de laatste boot rond 18.00 uur in het Westerdok aan. AVROTROS zond de tocht live uit op NPO1 . Ook via AT5, Salto en OUTtv was de Canal Parade te volgen.

Tijdens de 25e editie van de Canal Parade dragen de tachtig deelnemende boten ieder een boodschap uit, geïnspireerd op het thema 'My Gender, My Pride'. Met dat thema vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen zoals transgender personen of mensen die non-binair zijn. Voorin de bonte stoet voer een boot van de gemeente Amsterdam met een dansende burgemeester Halsema aan boord. De gemeente heeft verschillende transmensen uitgenodigd om mee te varen.

Winnaars

Dit jaar vormden onder anderen zangeres Willeke Alberti en nieuwslezeres Simone Weimans de jury van de Canal Parade, onder leiding van juryvoorzitter Cornald Maas. Die beoordelen de deelnemende boten en kiest elk jaar winnaars in meerdere categorieën: vormgeving, statement/boodschap en thema van de Pride. De jury oordeelde dat de boot van het Aidsfonds dit jaar de winnaar werd in de categorie vormgeving. "Een geblinddoekte 'doorbitch' die iedereen naar binnen laat, ongeacht achtergrond", aldus Maas. "Deze boot zag er goed verzorgd uit en had een behoorlijk inhoudelijke boodschap."

De boot 3 Layers won in de categorie statement. "Confronterend, activistisch en concessieloos", aldus Maas. Op de boot was aandacht voor mensen die beschimpt en beklad werden. "Ze brachten dat op een actuele manier in beeld." In de categorie thema was de prijs voor de boot van Drag Queens United. Het thema van de boot - we are all born naked - nam stelling tegen zogenoemde gender-reveal-parties.

Volgens Maas was de jury dit jaar een klein beetje teleurgesteld in de originaliteit van de deelnemers. "Met de inhoudelijke boodschap zat het wel snor, maar er waren weinig boten die het thema op een activistische manier verbeelden. We hadden iets meer vindingrijkheid verwacht."

Meer uit Binnenland

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

LEIDEN (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON) hebben met behulp van satellietgegevens plekken op de aarde opgespoord waar veel methaan (CH4) wordt uitgestoten. Een aantal vuilnisbelten blijken grote uitstoters van methaan, dat na CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen is.

6 uur geleden
Protest bij homomonument Amsterdam tegen geweld tegen lhbti'ers

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen zijn woensdag naar een demonstratie tegen anti-lhbti-geweld bij het homomonument in Amsterdam gekomen. Aanleiding voor het protest is de mogelijke mishandeling van een vrouw door een taxichauffeur van Uber in de nacht van vrijdag op zaterdag nadat zij Pride Amsterdam had bezocht. Op bordjes prijkten teksten als "Uber not Safe" en "Get Queers home safe". Het publiek werd gevraagd ervaringen met Uber te delen, daar werd veel gebruik van gemaakt.

8 uur geleden
Radiopartijen in hoger beroep tegen veiling FM-frequenties

HILVERSUM (ANP) - Meerdere spelers op de Nederlandse radiomarkt gaan in hoger beroep tegen het besluit van de rechter over herverdeling van de landelijke FM-frequenties. Talpa, RadioCorp (SLAM! en 100% NL) en BNR laten woensdag weten het er niet mee eens te zijn dat de eerder dit jaar toegezegde noodverlenging van de FM-frequenties door de rechter van tafel is geveegd.

10 uur geleden
RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

DEN HAAG (ANP) - Er zijn voorlopig geen extra landelijke maatregelen nodig tegen de droogte, meldt Rijkswaterstaat woensdag na overleg met onder meer de provincies en verschillende ministeries. Wel is het mogelijk dat maatregelen regionaal worden uitgebreid. Naar verwachting neemt de droogte tot en met zondag verder toe vanwege de wind en de hoge temperatuur.

11 uur geleden
Veel minder muggenoverlast door droog voorjaar

WAGENINGEN (ANP) - De muggenoverlast is deze zomer tot nu toe aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. Dat komt waarschijnlijk door het droge voorjaar. Muggen leggen eitjes in een laagje water, maar die broedplaatsen stonden toen droog. Ook zijn muggenlarven niet tot wasdom gekomen, aldus bioloog en muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

11 uur geleden
Rijkswaterstaat helpt West-Brabant bij bestrijden blauwalg

BREDA (ANP) - Rijkswaterstaat zet vanaf woensdag de schuiven van de Marksluis in het Brabantse Oosterhout open. Daardoor kan water vanuit het Wilhelminakanaal in het Markkanaal stromen. Met dat water kan waterschap Brabantse Delta de rivier De Mark doorspoelen. Dat is hard nodig om de snel uitbreidende blauwalg in het werkgebied van Brabantse Delta te bestrijden. De schuiven in de Marksluis zijn pas tweemaal eerder opengezet, in de droge jaren 2018 en 2020.

12 uur geleden
Mogelijk extra veel sterfte onder ouderen door hitte deze zomer

AMSTERDAM/LEIDEN (ANP) - De sterfte onder ouderen zou dit jaar zomaar een stuk hoger kunnen zijn dan afgelopen jaren. Omdat we te maken hebben met een behoorlijk warme en droge zomer overlijden er mogelijk extra veel ouderen, zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van Amsterdam UMC.

12 uur geleden