Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Pride na corona 'een volgens het boekje'

Eerste Pride na corona 'een volgens het boekje'

AMSTERDAM (ANP) - Een bevrijding dat het na corona weer mocht, zo omschrijft Pride-woordvoerder Martijn Albers de 25e editie van het evenement. "Dat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten, dat mensen kunnen zijn wie ze zijn." Hij spreekt van een bijzondere, mooie en sfeervolle editie. "Eigenlijk een Pride volgens het boekje."

Ook burgemeester Femke Halsema laat weten "ontzettend blij" te zijn dat de Pride weer als vanouds kon doorgaan. "Met de botenparade vandaag als hoogtepunt van een geweldige week. We hebben de afgelopen twee jaar allemaal reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop we weer groots en meeslepend kunnen vieren dat je jezelf mag zijn en mag houden van wie je wilt."

In de Amsterdamse grachten is de Canal Parade het hoogtepunt van Pride Amsterdam. Traditiegetrouw trekt de botenparade honderdduizenden bezoekers. Langs de kades stonden duizenden mensen, velen uitgedost in opvallende outfits.

Thema

De botenparade mocht na twee jaar afwezigheid weer gehouden worden. De eerste boten voeren rond het middaguur weg uit het Oosterdok de gracht op. Vervolgens voeren de tachtig boten via de Nieuwe Herengracht en de Amstel de Prinsengracht op. Rond 16.00 uur voer de hekkensluiter de Prinsengracht op. Na een ronde door de grachten kwam de laatste boot rond 18.00 uur in het Westerdok aan. AVROTROS zond de tocht live uit op NPO1 . Ook via AT5, Salto en OUTtv was de Canal Parade te volgen.

Tijdens de 25e editie van de Canal Parade dragen de tachtig deelnemende boten ieder een boodschap uit, geïnspireerd op het thema 'My Gender, My Pride'. Met dat thema vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen zoals transgender personen of mensen die non-binair zijn. Voorin de bonte stoet voer een boot van de gemeente Amsterdam met een dansende burgemeester Halsema aan boord. De gemeente heeft verschillende transmensen uitgenodigd om mee te varen.

Winnaars

Dit jaar vormden onder anderen zangeres Willeke Alberti en nieuwslezeres Simone Weimans de jury van de Canal Parade, onder leiding van juryvoorzitter Cornald Maas. Die beoordelen de deelnemende boten en kiest elk jaar winnaars in meerdere categorieën: vormgeving, statement/boodschap en thema van de Pride. De jury oordeelde dat de boot van het Aidsfonds dit jaar de winnaar werd in de categorie vormgeving. "Een geblinddoekte 'doorbitch' die iedereen naar binnen laat, ongeacht achtergrond", aldus Maas. "Deze boot zag er goed verzorgd uit en had een behoorlijk inhoudelijke boodschap."

De boot 3 Layers won in de categorie statement. "Confronterend, activistisch en concessieloos", aldus Maas. Op de boot was aandacht voor mensen die beschimpt en beklad werden. "Ze brachten dat op een actuele manier in beeld." In de categorie thema was de prijs voor de boot van Drag Queens United. Het thema van de boot - we are all born naked - nam stelling tegen zogenoemde gender-reveal-parties.

Volgens Maas was de jury dit jaar een klein beetje teleurgesteld in de originaliteit van de deelnemers. "Met de inhoudelijke boodschap zat het wel snor, maar er waren weinig boten die het thema op een activistische manier verbeelden. We hadden iets meer vindingrijkheid verwacht."

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

28 minuten geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

1 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

2 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

2 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

2 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

3 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

3 uur geleden