Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Pride na corona 'een volgens het boekje'

Eerste Pride na corona 'een volgens het boekje'

AMSTERDAM (ANP) - Een bevrijding dat het na corona weer mocht, zo omschrijft Pride-woordvoerder Martijn Albers de 25e editie van het evenement. "Dat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten, dat mensen kunnen zijn wie ze zijn." Hij spreekt van een bijzondere, mooie en sfeervolle editie. "Eigenlijk een Pride volgens het boekje."

Ook burgemeester Femke Halsema laat weten "ontzettend blij" te zijn dat de Pride weer als vanouds kon doorgaan. "Met de botenparade vandaag als hoogtepunt van een geweldige week. We hebben de afgelopen twee jaar allemaal reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop we weer groots en meeslepend kunnen vieren dat je jezelf mag zijn en mag houden van wie je wilt."

In de Amsterdamse grachten is de Canal Parade het hoogtepunt van Pride Amsterdam. Traditiegetrouw trekt de botenparade honderdduizenden bezoekers. Langs de kades stonden duizenden mensen, velen uitgedost in opvallende outfits.

Thema

De botenparade mocht na twee jaar afwezigheid weer gehouden worden. De eerste boten voeren rond het middaguur weg uit het Oosterdok de gracht op. Vervolgens voeren de tachtig boten via de Nieuwe Herengracht en de Amstel de Prinsengracht op. Rond 16.00 uur voer de hekkensluiter de Prinsengracht op. Na een ronde door de grachten kwam de laatste boot rond 18.00 uur in het Westerdok aan. AVROTROS zond de tocht live uit op NPO1 . Ook via AT5, Salto en OUTtv was de Canal Parade te volgen.

Tijdens de 25e editie van de Canal Parade dragen de tachtig deelnemende boten ieder een boodschap uit, geïnspireerd op het thema 'My Gender, My Pride'. Met dat thema vraagt de organisatie extra aandacht voor groepen zoals transgender personen of mensen die non-binair zijn. Voorin de bonte stoet voer een boot van de gemeente Amsterdam met een dansende burgemeester Halsema aan boord. De gemeente heeft verschillende transmensen uitgenodigd om mee te varen.

Winnaars

Dit jaar vormden onder anderen zangeres Willeke Alberti en nieuwslezeres Simone Weimans de jury van de Canal Parade, onder leiding van juryvoorzitter Cornald Maas. Die beoordelen de deelnemende boten en kiest elk jaar winnaars in meerdere categorieën: vormgeving, statement/boodschap en thema van de Pride. De jury oordeelde dat de boot van het Aidsfonds dit jaar de winnaar werd in de categorie vormgeving. "Een geblinddoekte 'doorbitch' die iedereen naar binnen laat, ongeacht achtergrond", aldus Maas. "Deze boot zag er goed verzorgd uit en had een behoorlijk inhoudelijke boodschap."

De boot 3 Layers won in de categorie statement. "Confronterend, activistisch en concessieloos", aldus Maas. Op de boot was aandacht voor mensen die beschimpt en beklad werden. "Ze brachten dat op een actuele manier in beeld." In de categorie thema was de prijs voor de boot van Drag Queens United. Het thema van de boot - we are all born naked - nam stelling tegen zogenoemde gender-reveal-parties.

Volgens Maas was de jury dit jaar een klein beetje teleurgesteld in de originaliteit van de deelnemers. "Met de inhoudelijke boodschap zat het wel snor, maar er waren weinig boten die het thema op een activistische manier verbeelden. We hadden iets meer vindingrijkheid verwacht."

Meer uit Binnenland

Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

DEN HAAG (ANP) - De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam zelfs met een derde af, becijferde het statistiekbureau.

1 uur geleden
Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

1 uur geleden
Oud-minister van Defensie Hennis aan de slag voor VN in Libanon

NEW YORK (ANP) - Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, is benoemd tot Speciaal Coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat heeft VN-topman António Guterres maandag bekendgemaakt. Deze functie werd eerder onder anderen vervuld door Sigrid Kaag.

4 uur geleden
Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een "onvergetelijke" editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Met de loop haalden de ruim 5000 deelnemers geld op dat wordt gedoneerd aan "goede doelen die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, draaglijker maken", zoals de organisatie het omschrijft.

6 uur geleden
Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

PHILIPSBURG (ANP) - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte maandag bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

6 uur geleden
Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats. Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

7 uur geleden
Opnieuw stopt hongerstaker in Maastricht, vier gaan door

MAASTRICHT (ANP) - Opnieuw is een van de oorspronkelijk zes hongerstakers in Maastricht met zijn actie gestopt. De hongerstakers lieten maandagnamiddag weten dat een van hen te ziek is om door te gaan met de actie. De Franse student cultuurwetenschappen besloot na 85 uur niet te hebben gegeten zijn hongerstaking op te geven. Nadat eerder al een hongerstaker weer ging eten, zijn er nog vier over die doorgaan met de actie.

8 uur geleden