Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Pride Amsterdam-munt geslagen ter ere van 25-jarig bestaan

Eerste Pride Amsterdam-munt geslagen ter ere van 25-jarig bestaan

AMSTERDAM (ANP) - André van Duin heeft donderdag ceremonieel de eerste munt geslagen ter ere van het 25-jarig bestaan van Pride Amsterdam, bij het Homomonument in de hoofdstad. De Pride Amsterdam-munten worden gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Munt, in samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

"Tijdens Pride Amsterdam vieren we dat we in Nederland vrij zijn om te zijn wie we zijn", zei Van Duin, "en staan we stil bij degenen die deze vrijheid nog niet hebben". "De munt is een mooie bezegeling hiervan", aldus de komiek en presentator.

Pride Amsterdam is in 1996 voor het eerst georganiseerd. In eerste instantie om Amsterdam te promoten als homo-uitgaansstad, maar ook om de diversiteit van de stad te vieren. Het is sindsdien uitgegroeid tot een negendaags festival, waarbij aandacht wordt gevraagd voor de emancipatie en acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap. Er vinden allerlei evenementen plaats, waarvan vooral de Botenparade een bekend onderdeel is. Pride Amsterdam is in 2019 benoemd tot immaterieel erfgoed in Nederland en is daarom opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Strijdbaar

Er worden drie uitgiften van de herdenkingsmunt gedaan, waaronder een gouden en zilveren versie. Centraal staat de regenboogvlag, het symbool voor de lhbtiq+-gemeenschap. Op de voorzijde van de munt houdt een vuist de vlag "strijdbaar" vast, "om het emancipatoire karakter van het festival te weergeven", zegt de Koninklijke Nederlandse Munt. Aan weerszijden van de vuist zijn de teksten ‘Pride Amsterdam’ en ‘25 Years’ zichtbaar. De achterzijde laat het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland zien.

De gouden penning heeft een oplage van tien stuks, van de zilveren versie komen er vijfhonderd. Verder zijn er 5000 penningen in coincards beschikbaar.

Meerdere generaties

De directeur van Pride Amsterdam, Lucien Spee de Castillo Ruiz, is blij met het eindresultaat. "Pride is een uitbundig en kleurrijk protest dat van generatie op generatie overgaat en dat is precies wat de munt uitstraalt." De munten zijn verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Een grote feestelijke viering van het 25-jarig jubileum, evenals de Botenparade, worden een jaar opgeschoven. Die keuze is gemaakt omdat het merendeel van de feesten door het coronavirus niet zoals gewenst door kunnen gaan, schrijft Pride Amsterdam op de website. Wel vinden dit jaar kleine activiteiten plaats en wordt op zaterdag 7 augustus de Pride Walk gehouden.

Meer uit Binnenland

Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

2 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

3 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

7 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

15 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

15 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

15 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

16 uur geleden