Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste overwinning voor farmaceuten in een opiatenzaak VS

Eerste overwinning voor farmaceuten in een opiatenzaak VS

LOS ANGELES (ANP) - In een voorlopige uitspraak over de opiatencrisis heeft een gerechtshof in Californië in het voordeel van vier farmaceutische bedrijven geoordeeld. Volgens de rechter staat niet vast dat de bedrijven een gezondheidscrisis hebben veroorzaakt door misleiding over de verslavende werking van hun opiaten. Het is voor het eerst dat een claim door Amerikaanse overheden in een opiatenzaak wordt geweigerd.

Volgens de rechter konden de lokale overheden van Californië, die de farmaceuten voor het gerecht hebben gesleept, onvoldoende hun zaak hardmaken, hoewel hij ervan bewust is wat de opiatenverslaving in de samenleving heeft aangericht.

De overheden, waaronder de dichtbevolkte regio's rond Los Angeles en de stad Oakland, eisten 50 miljard dollar van Johnson & Johnson, Teva, Endo en Allergan (AbbVie) om de gevolgen van de opiatencrisis aan te pakken. Ze hebben aangegeven de uitspraak aan te vechten.

Opiaten zijn zware pijnstillers. Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan de morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Sinds 1999 zou overmatig gebruik van de middelen al honderdduizenden mensen in de VS het leven hebben gekost.

Johnson & Johnson (J&J) en drie grote medicijnendistributeurs zijn bezig een miljardenschikking te treffen met Amerikaanse overheden. Die schikking moet een einde maken aan de meer dan 4000 rechtszaken die in de opiatencrisis zijn aangespannen.

Meer uit Financieel

Alfen grootste stijger middelgrote fondsen op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Alfen was dinsdag de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van laadpalen heeft een miljoenencontract getekend met de Belgische openbaarvervoermaatschappij TEC. Beleggers hadden verder aandacht voor tegenvallende winkelverkopen in de Verenigde Staten, wat van invloed kan zijn op de Amerikaanse rentes.

48 minuten geleden
Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

1 uur geleden
Informatie over houdbaarheidsdatum moet eten uit de kliko houden

VEGHEL (ANP) - Voedselproducenten en supermarktketens zetten binnenkort extra informatie over de houdbaarheidsdatum op verpakkingen om verspilling tegen te gaan. Door duidelijker te maken dat voedsel vaak nog prima te eten is na de houdbaarheidsdatum, hopen bedrijven als Albert Heijn, Unilever, Jumbo, Dirk en FrieslandCampina dat consumenten minder vaak voedsel weggooien.

1 uur geleden
Franse defensiebeurs mag Israëlische bedrijven niet weren

PARIJS (ANP/AFP) - Een Franse defensiebeurs heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door Israëlische deelnemers te weren, oordeelt een rechtbank in Parijs. De vakbeurs moet het verbod voor Israëlische bedrijven om mee te mogen doen aan de vakbeurs van de rechter opheffen, laat de advocaat van de Israëlisch-Franse kamer van koophandel weten aan persbureau AFP.

2 uur geleden
Wall Street opent voorzichtig na tegenvallende winkelverkopen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten begonnen aan de nieuwe handelsdag. Beleggers reageerden op de Amerikaanse winkelverkopen, die in mei met 0,1 procent zijn toegenomen. Dat was minder dan verwacht. Het cijfer geeft meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Vorige week bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

2 uur geleden
Duitsland werkt aan snellere visumprocedures werkers buitenland

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland is bezig de visumprocedures voor werknemers uit het buitenland te versnellen om zo nijpende personeelstekorten tegen te gaan. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wordt hier extra spoed achter gezet, onder meer door digitalisering. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van haar politieke partij, de Groenen.

3 uur geleden
Duitsland is na 9 jaar weer 's werelds grootste hopproducent

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Duitsland is na negen jaar weer 's werelds grootste producent van hop, het belangrijke ingrediënt voor de bereiding van bier. Dat heeft de Duitse branchevereniging van hoptelers dinsdag bekendgemaakt. De hoeveelheid grond die wordt gebruikt in Duitsland voor de teelt van hop is weer groter dan het hopareaal in de VS.

3 uur geleden