Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste ouderen krijgen boosterprik

Eerste ouderen krijgen boosterprik

LEIDEN (ANP) - Voor het eerst krijgt een oudere in Nederland een boosterprik tegen het coronavirus. Die extra inenting moet de afweer tegen het virus versterken, omdat de bescherming na verloop van tijd mogelijk iets minder wordt. De eerste prik wordt donderdag gezet op een GGD-locatie in Den Haag, in aanwezigheid van demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

De boostervaccinatie zou eigenlijk pas op 6 december starten. Vanwege het snel stijgende aantal positieve tests werd dit vervroegd naar 19 november, maar nu begint het prikken nog een dag eerder.

In de eerste fase kunnen ongeveer 875.000 mensen van 80 jaar en ouder een extra prik halen. Daarnaast komen ongeveer 700.000 zorgmedewerkers in aanmerking voor de extra inenting. Zij zijn begin dit jaar gevaccineerd. Mogelijk begint de bescherming nu iets af te nemen, en ouderen lopen sowieso meer risico bij een coronabesmetting. Vermoedelijk vanaf januari kunnen 3,4 miljoen mensen van 60 tot en met 79 jaar een boosterprik krijgen. Iedereen krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander middel hebben gehad.

Meer uit Binnenland

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

2 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

2 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

2 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

2 uur geleden
Michel Reijinga wil met Samen voor Nederland politiek in

DEN HAAG (ANP) - De voorman van protestbeweging Nederland in Verzet Michel Reijinga wil met Samen voor Nederland de politiek in. Het doel is om in 2025 mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het partijprogramma wordt dinsdag officieel gepresenteerd.

3 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

4 uur geleden
Nederland steekt 10 miljoen euro in wederopbouw Turkije

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet geeft 10 miljoen euro extra uit aan de wederopbouw van Turkije, dat zwaar is getroffen door aardbevingen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt dit bekend tijdens een donorconferentie voor Turkije en Syrië in Brussel. Het geld gaat naar Turkse regio's die hard zijn geraakt door de bevingen en die bovendien veel Syrische vluchtelingen opvangen.

4 uur geleden