Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste openbare zitting verdachte dubbele moord Weiteveen

Eerste openbare zitting verdachte dubbele moord Weiteveen

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen houdt woensdag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 50-jarige Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse Weiteveen op 16 januari. Volgens zijn advocaat Justus Reisinger zal K. in de rechtszaal verschijnen. De man werkt volledig mee aan het onderzoek, aldus de raadsman. De moorden veroorzaakten een schokgolf.

De slachtoffers woonden pas een jaar in Weiteveen, na een verhuizing uit Velsen-Zuid. Zij zouden hun Drentse huis van K. hebben gekocht, waarna gebreken aan het licht zouden zijn gekomen. Hierover zou een langdurig en soms hooglopend conflict zijn ontstaan. Het gaat om het ouderlijk huis van K. Volgens het Openbaar Ministerie hebben "beide partijen het laatste jaar meerdere meldingen en enkele aangiften gedaan van in hun ogen overlast gevend of strafbaar gedrag door de ander".

K. zou op de bewuste ochtend eerst de 44-jarige Ineke Mussche in haar auto hebben doodgeschoten, op de Bargerweg, waaraan het huis is gelegen. Vervolgens is hij naar het huis gegaan, waar hij met veel geweld haar partner Przemyslaw (Sam) Czerniawski (38) van het leven zou hebben beroofd. Een van de twee kinderen van de slachtoffers zou daarvan in elk geval gedeeltelijk getuige zijn geweest.

Volgens de aanklacht heeft K. een revolver en een geweer gebruikt. Czerniawski zou niet alleen zijn beschoten, maar ook met het geweer op zijn hoofd zijn geslagen. K. zou de man daarnaast met een mes in zijn rug en hoofd hebben gestoken. Het OM spreekt van "excessief geweld".

Het OM vermoedt dat K. een vooropgezet plan heeft gehad en dat er dus sprake is van moord. De man werd kort na het dodelijke geweld opgepakt in de buurt van de woning van de slachtoffers. Daarvoor streamde hij op Facebook een video, waarin hij het nodige zegt over de gebeurtenissen en de aanloop daarvan.

In januari beval de rechter-commissaris al een gedragskundige observatie van K. in het Pieter Baan Centrum. Deze moet volgens advocaat Reisinger nog beginnen.

Meer uit Binnenland

Rechtbankuitspraak in zaak over onlinemisbruik kinderen

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige man uit Noordwijk, die wordt verdacht van het online misbruiken van achttien minderjarige slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

1 uur geleden
Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

DEN HAAG (ANP) - De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam zelfs met een derde af, becijferde het statistiekbureau.

6 uur geleden
Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow was om een technisch mankement, meldt een woordvoerster van KLM.

6 uur geleden
Oud-minister van Defensie Hennis aan de slag voor VN in Libanon

NEW YORK (ANP) - Jeanine Hennis-Plasschaert, oud-minister van Defensie, is benoemd tot Speciaal Coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon. Dat heeft VN-topman António Guterres maandag bekendgemaakt. Deze functie werd eerder onder anderen vervuld door Sigrid Kaag.

9 uur geleden
Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

ROTTERDAM (ANP) - De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een "onvergetelijke" editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Met de loop haalden de ruim 5000 deelnemers geld op dat wordt gedoneerd aan "goede doelen die het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, draaglijker maken", zoals de organisatie het omschrijft.

10 uur geleden
Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

PHILIPSBURG (ANP) - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte maandag bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

10 uur geleden
Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats. Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

11 uur geleden