Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste omgebouwde McDonald's Rusland openen de deuren

Eerste omgebouwde McDonald's Rusland openen de deuren

MOSKOU (ANP/DPA) - Russen kunnen in eigen land weer naar McDonald's, althans naar de vernieuwde McDonald's. Op zondag openen de eerste verbouwde filialen de deuren na de beslissing van Amerikaanse fastfoodketen zijn Russische activiteiten te verkopen vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. In de omgeving Moskou gaan vijftien filialen weer open onder een nieuwe naam en met een nieuw logo. De restaurants zijn op dezelfde locaties, met hetzelfde personeel en vrijwel dezelfde producten op het menu.

McDonald's was meer dan dertig jaar actief in Rusland. In maart sloot de keten zijn filialen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. De keten telde meer dan 62.000 werknemers in het land. Sommige restaurants op luchthavens en treinstations zullen voorlopig nog onder het Amerikaanse McDonald's-logo blijven opereren. Dat is het gevolg van een speciale franchiseovereenkomsten die niet gemakkelijk kan worden opgezegd.

De nieuwe eigenaar is Alexander Govor, die sinds 2015 als licentiehouder 25 McDonald's restaurants in Siberië exploiteerde. Govor kocht alle 825 andere McDonald's locaties in het hele land. Hij wil alle restaurants binnen twee maanden heropenen.

De comeback van McDonald's heeft de afgelopen dagen veel discussie losgemaakt op de Russische sociale media. De door de staat uitgegeven krant Rossiskaya Gazeta wijdde een hele pagina aan de 'Russische McDonald's'. De grote belangstelling voor het onderwerp komt deels door het feit dat McDonald's een historische betekenis heeft in het land. De opening van het eerste filiaal van de keten in de jaren negentig was een teken van verandering in het land. De rijen met klanten waren destijds honderden meters lang. De sluiting van de McDonald's-filialen staat ook symbool voor de sterke escalatie van de spanningen tussen het westen en Moskou.

Meer uit Buitenland

Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

51 minuten geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

3 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

4 uur geleden
Hunter Biden beschuldigt Republikeinen bij verhoor van liegen

WASHINGTON (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, houdt vol dat zijn vader niets misdaan heeft. Het onderzoek dat de Republikeinen hebben ingesteld is gebaseerd op een "valse aanname" en de beschuldigingen zijn "leugens". De onderzoekers "handelen in zinspelingen, vertekening en sensatiezucht", zo heeft hij volgens The New York Times (NYT) verklaard. De krant beschikt over een geschreven versie van die verklaring.

4 uur geleden
EU-landen volgen Brusselse rechtstaat-aanbevelingen amper op

LUXEMBURG (ANP) - De aanbevelingen die de Europese Unie jaarlijks doet aan lidstaten om hun rechtstaat te versterken hebben weinig effect. Slechts 11 procent daarvan werd in 2023 volledig opgevolgd en ruim een derde werd zelfs helemaal niet uitgevoerd, constateert de Europese Rekenkamer.

6 uur geleden
ICC: 52 miljoen euro schadevergoeding voor slachtoffers Ongwen

DEN HAAG (ANP/RTR) - De slachtoffers van de Oegandese militieleider Dominic Ongwen hebben recht op 52 miljoen euro schadevergoeding, heeft het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bepaald. Niet eerder kwam het hof tot zo'n hoog bedrag.

6 uur geleden
Nobelcomité hekelt veroordeling Russische mensenrechtenactivist

OSLO (ANP) - Het Noors Nobelcomité heeft "met afschuw" kennis genomen van de veroordeling van de Russische mensenrechtenactivist Oleg Orlov. Die kreeg deze week van een rechtbank in Moskou tweeënhalf jaar cel opgelegd.

6 uur geleden