Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste officiële matige vorst van het najaar gemeten in De Bilt

Eerste officiële matige vorst van het najaar gemeten in De Bilt

DE BILT (ANP) - In De Bilt is zondagochtend de eerste matige vorst van het winterseizoen gemeten, melden Weeronline en Weer.nl. Bij het hoofdstation van het KNMI daalde het kwik volgens Weer.nl naar -7,0 graden. Er is sprake van matige vorst als de temperatuur minimaal -5,0 graden is.

De eerste officiële matige vorst valt erg vroeg. Normaal gebeurt dit gemiddeld rond 24 december. "Door klimaatverandering komt het steeds minder vaak tot vroege kou", aldus Weer.nl. De laatste keer dat het zo vroeg in het najaar zo koud werd in De Bilt was in 1983. Toen daalde het kwik op 14 november naar -7,6 graden. En in 2003 werd het op 24 oktober al eens -5,9 graden, maar destijds werd pas op 10 december een nog lagere temperatuur gemeten.

Met een minimumtemperatuur van -7,0 graden is de koudste nacht in het winterjaar van 2023, de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023, nu al kouder dan in sommige andere jaren, aldus Weer.nl. Drie jaar geleden, in het winterjaar van 2020, kwam het niet eens tot matige vorst en in het winterjaar 2014 werd het zelfs niet kouder dan -3,1 graden. In nog veertien andere winterjaren, waaronder die van vorig jaar, werd het niet kouder dan -7,0 graden. "Later in het winterjaar neemt de kans op lage temperaturen natuurlijk verder toe", aldus Weer.nl.

Zaterdagavond werd de eerste lokale matige vorst al gemeten. In het Drentse Eelde zakte de temperatuur om 21.20 uur naar -5,1 graden. Zondagochtend vroeg werd met -8,8 graden in Twente de laagste temperatuur gemeten.

Voorlopig is de kans op nog een aantal koude nachten volgens Weer.nl erg klein. "De zachtere lucht uit het zuidwesten wint de komende dagen weer terrein."

Meer uit Binnenland

Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

2 uur geleden
Johan Derksen voor het eerst in top 3 Media100, Arjen Lubach op 1

AMSTERDAM (ANP) - Johan Derksen staat dit jaar op de derde plek in de Media100, de jaarlijkse lijst van de honderd meest invloedrijke mensen in de Nederlandse media. Het is voor het eerst dat de tv-analist zo hoog in de lijst staat. Hij moet zijn baas John de Mol, die op de tweede plek staat, nog wel voor zich dulden. Arjen Lubach staat net als vorig jaar op de eerste plek.

2 uur geleden
Barendrecht wil alsnog opvanglocatie bij grens met Rotterdam

BARENDRECHT (ANP) - Barendrecht wil tegen de grens met Rotterdam alsnog een opvanglocatie voor asielzoekers realiseren. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

2 uur geleden
Grote spoorstaking in Duitsland begonnen, veel hinder verwacht

BERLIJN (ANP) - Een landelijke spoorstaking in Duitsland is donderdagavond om 22.00 uur van start gegaan. Spoorpersoneel legt in totaal 24 uur het werk neer. De verwachting is dat daardoor duizenden treinen niet zullen rijden, zowel op regionale verbindingen als langeafstandstrajecten. NS heeft al aangekondigd dat er vrijdag geen internationale treinen tussen Nederland en Duitsland zullen rijden.

2 uur geleden
Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

4 uur geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

6 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

7 uur geleden