
Eerste Nederlanders met evacuatievluchten vertrokken uit Kabul
DEN HAAG (ANP) - De eerste Nederlanders zijn geëvacueerd uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ze zijn onderweg naar Nederland, liet demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag woensdag weten op Twitter. Details gaf ze niet, ook niet over aantallen.
De Franse regering maakte melding van de evacuatie van 216 mensen in de nacht van dinsdag op woensdag, onder wie vier Nederlanders. Het toestel is onderweg naar Parijs volgens Franse media.
Kaag liet in een mondelinge toelichting weten "ontzettend opgelucht" te zijn en is blij dat de eerste Nederlanders "eindelijk" in een vliegtuig zitten. "Maar het is maar een eerste stap, er moeten nog veel en veel meer mensen worden geëvacueerd." Een concreet aantal wilde de bewindsvrouw nog altijd niet noemen.
Dinsdagavond lukte het niet om Nederlanders aan boord te krijgen van een vliegtuig dat mede door Nederland was gestuurd. Dat toestel stond maar een halfuur aan de grond en moest toen weer vertrekken. Volgens Kaag was er te weinig tijd en lieten de Amerikanen geen Afghanen toe op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld de tolken met hun gezinnen er niet in zouden kunnen. Nederland is afhankelijk van de Amerikaanse krijgsmacht omdat die de luchthaven in handen heeft.
Herhaling voorkomen
Kaag zei dinsdagavond dat zij hoopt dat de Nederlandse ambassadeur kan voorkomen dat zoiets nogmaals gebeurt. Die landt woensdag naar verwachting op het vliegveld van Kabul. "Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen. Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk", zei ze.
Maandag was ook een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan, maar dat kreeg op het laatste moment geen toestemming om te landen op het vliegveld van Kabul.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Een diplomatieke oplossing in het conflict met Iran moet "permanent" zijn, vindt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). "Dat is beter dan dat iedere paar jaar het Iraanse programma wordt gebombardeerd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers. Volgens Veldkamp is er binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak tot een diplomatieke oplossing.
4 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
5 uur geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
8 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
8 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
9 uur geleden