Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste megalab voor analyse tienduizenden coronatests geopend

Eerste megalab voor analyse tienduizenden coronatests geopend

RIJSWIJK (ANP) - Nederland heeft eindelijk een megalab dat op grote schaal coronatesten kan analyseren. In de nieuwe vestiging van Eurofins in Rijswijk, die donderdag officieel werd geopend door burgemeester Bas Verkerk, kunnen dagelijks 35.000 PCR-testen worden geanalyseerd. Dat zijn de gangbare coronatesten die massaal door de GGD worden gebruikt. De capaciteit moet op korte termijn nog verder worden opgevoerd tot 55.000.

Het lab in Rijswijk is het eerste zogeheten Hoog Volume Laboratorium (HVL) van Nederland. Het voert de testanalyses uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. "Het lab is zo ingericht dat er op verzoek nog grotere volumes verwerkt kunnen worden", meldt het bedrijf. De vestiging van Eurofins is ook toegerust voor andere testen op het gebied van gezondheid, voeding en milieu. Ook zijn de ruim tachtig machines bruikbaar voor bijvoorbeeld forensisch onderzoek.

In ongeveer negen weken tijd is het laboratorium, ongeveer ter grootte van twee grote supermarkten, uit de grond gestampt. Bestuurder van Eurofins Jacob Olie zegt dat dit een "enorme uitdaging" was. In het lab werken nu al 135 mensen. Dat aantal zal nog iets toenemen naarmate het bedrijf de activiteiten uitbreidt.

De test- en laboratoriumcapaciteit was tijdens de coronacrisis lange tijd een groot probleem in Nederland. Maandenlang was de lijn van de overheid om alle testen in Nederlandse labs te laten analyseren. In de zomer kwam daar verandering in en werden testen naar labs in Duitsland gestuurd om het resultaat te bepalen. Dat gebeurt nog steeds. Later was zelfs Abu Dhabi in beeld om testen naartoe te sturen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Meer uit Binnenland

Voorzitter studentenraad UvA hoort OM drie maanden cel eisen 

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van drie maanden tegen de voorzitter van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam. Noah P. (22) wordt verdacht van het gooien van stenen en het spuiten met verf naar de politie, tijdens een demonstratie op 8 mei bij de universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam.

3 minuten geleden
Persoon komt op Schiphol in draaiende vliegtuigmotor en overlijdt

SCHIPHOL (ANP) - Een persoon is woensdagmiddag op Schiphol in een draaiende vliegtuigmotor van een passagiersvliegtuig terechtgekomen en overleden, meldt de marechaussee. Het gebeurde tussen 15.00 en 16.00 uur.

3 minuten geleden
Amsterdammers brengen laatste eerbetoon aan 'koning van de Wallen'

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

1 uur geleden
Omgerekend honderden agenten bezig met verward gedrag

DEN HAAG (ANP) - De tijd die politieagenten kwijt zijn aan meldingen over verwarde personen, staat gelijk aan zeker vierhonderd fulltime banen. Dat zegt Monique Vogelzang, die als topambtenaar bij het ministerie van Justitie en Veiligheid over de politie gaat, tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Vorig jaar kreeg de politie 140.000 meldingen, waarmee telkens twee agenten minstens twee uur bezig zijn. "Dat is de hele politieformatie in drie middelgrote steden."

1 uur geleden
Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in zedenzaak The Voice

HILVERSUM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt niet vervolgd in de zedenzaak rond het programma The Voice of Holland. De zaak wordt vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

1 uur geleden
Berisping voor rapporteurs over drievoudig moordenaar Thijs H.

DEN BOSCH (ANP) - Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch heeft een psychiater en een GZ-psycholoog berispt voor fouten in hun rapportage over drievoudig moordenaar Thijs H. Zij hebben volgens het tuchtcollege ten onrechte de vraag onbeantwoord gelaten of H. tijdens het plegen van de misdrijven psychotisch was. En dat terwijl het antwoord op die vraag voor het oordeel van het Hof van groot belang was.

2 uur geleden
ANWB: donderdag drukker op de weg door Duitse feestdag

DEN HAAG (ANP) - De ANWB waarschuwt voor grotere verkeersdrukte donderdagochtend door de komst van veel Duitse toeristen. In Duitsland is het dan Sacramentsdag, een feestdag in verschillende Duitse deelstaten. Daardoor trekken naar verwachting veel Duitsers de grens over om Nederland een lang weekend te bezoeken.

2 uur geleden