Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste lokale vorst in het najaar gemeten

Eerste lokale vorst in het najaar gemeten

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst dit najaar is lokaal vorst gemeten. Op weerstation Twenthe (op het vliegveld bij Enschede) koelde het in de nacht van zaterdag op zondag om 01.40 uur af naar -0,4 graden, zo meldt Weeronline. De laatste keer dat het in ons land dit jaar vroor was op 16 mei. In Hupsel (Gelderland) daalde het kwik toen naar -0,3 graden.

Aan de grond is tot dusver op meer plaatsen sprake van lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd ook gemeten in Twenthe. De temperatuur daalde bij de grassprietjes naar -3,0 graden. Komende uren kan de temperatuur nog verder dalen. Op 20 september 2020 vroor het al voor het eerst dit seizoen aan de grond. Twenthe had toen de primeur van de eerste lokale grondvorst na de zomer.

De meest vroege datum voor de eerste lokale vorst in het najaar is 15 september 1971. Op KNMI-meetstation Deelen (Gelderland) daalde de temperatuur toen naar -0,1 graden. Een dag later dat jaar kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Soesterberg daalde de temperatuur naar -2,2 graden en in Winterswijk werd het zelfs -2,4 graden. Ook De Bilt had vorst met -0,4 graden en daarmee was het de meest vroege officiële vorstdag na de zomerperiode.

In 2000 duurde het tot ver in december voordat het ergens in het land vroor. Pas op 16 december daalde de temperatuur in het zuiden van het land tot onder nul. Het koudst was Gilze-Rijen met -1,8 graden. Een dag later noteerde ook De Bilt een vorstdag en daarmee was 17 december 2000 de meeste late officiële vorstdag ooit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Halsema verandert mening over gekozen burgemeesters

AMSTERDAM (ANP) - Femke Halsema heeft haar mening over het gekozen burgemeesterschap bijgesteld. Als Kamerlid van GroenLinks was de burgemeester geen voorstander van het kiezen van een burgemeester, maar nu denkt ze dat "het voor de onafhankelijkheid van een burgemeester ook goed kan zijn om een eigen mandaat te hebben".

12 minuten geleden
Grapperhaus: forse agenda voor Europees terreuroverleg

DEN HAAG (ANP) - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) hoopt vrijdag met zijn Europese collega's tot een stevig pakket maatregelen te komen om terroristische acties zoals die in Nice te bestrijden. Daarbij moet worden gedacht aan de bestrijding van terroristische boodschappen online, en de aanpak van de financiering ervan, zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

38 minuten geleden
Heerlense school ontruimd bij zoektocht naar wapen

HEERLEN (ANP) - Het Vista College in Heerlen is vrijdagochtend ontruimd. De leerlingen van de middelbare school aan de Valkenburgerweg moesten het gebouw uit omdat er een wapen bij iemand in de school zou zijn gezien.

40 minuten geleden
25 rechercheurs onderzoeken fatale mishandeling bejaarde Arnhem

ARNHEM (ANP) - De politie onderzoekt met 25 rechercheurs de fatale mishandeling van een 73-jarige man, woensdagavond in Arnhem. Vijf jongeren, van wie vier minderjarig, zijn daarvoor opgepakt. De vijf zitten nog allemaal vast en worden verhoord, aldus een woordvoerder van de politie.

42 minuten geleden
Oproep aan wie kan: kom helpen in de zorg

DEN HAAG (ANP) - Mensen die nu weinig om handen hebben, zoals werknemers in de horeca en de reiswereld, worden opgeroepen (ook tegen betaling) te komen helpen in de zorg. Als ze eerder al eens in de zorg hebben gewerkt is dat helemaal mooi, maar ook anderen zijn welkom. Die kunnen voor lichte zorgtaken worden klaargestoomd met een cursus van een week. Werkgevers wordt intussen gevraagd in hun personeelsbestand te zoeken naar mensen die uitgeleend zouden kunnen worden aan de zorg en die ze voor de gelegenheid wel even willen missen.

1 uur geleden
Vlaggen in Nederland halfstok vanwege aanslag Nice

UTRECHT (ANP) - Op verschillende plekken in Nederland hangen vrijdag vlaggen halfstok vanwege de aanslag in Nice. In Utrecht hangt de stadsvlag halfstok op het stadhuis, voor het stadskantoor en bij wijkservicecentrum Vleuten-De Meern. "Utrecht staat naast Nice", twittert de gemeente.

1 uur geleden
De Jonge: extra maatregelen lijken nu niet nodig

DEN HAAG (ANP) - De cijfers over de coronabesmettingen van de afgelopen dagen lijken geen aanleiding te geven om nu al extra maatregelen te treffen. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

1 uur geleden