Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamervoorzitter neemt in speech afscheid van Ridderzaal

Eerste Kamervoorzitter neemt in speech afscheid van Ridderzaal

DEN HAAG (ANP) - "Vanavond gaat hier het licht voor een hele poos uit", aldus Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn dinsdag in een speech na het laatste debat van de Eerste Kamer in de Ridderzaal. "Na ruim 200 jaar aan het Binnenhof is het parlement na vandaag echt weg van deze historische plek."

Hij blikte terug op ruim anderhalf jaar waarin de Eerste Kamer 62 keer in de Ridderzaal plenair vergaderde. De Eerste Kamer verhuisde naar deze zaal vanwege de coronamaatregelen. De eigen vergaderzaal was te klein om voldoende afstand te kunnen houden.

"We kwamen dit jaar voor het eerst sinds 1950 op een vrijdag bijeen, en voor het eerst sinds 1988 in het kerstreces", aldus Bruijn. "Maar nog nooit op een vrijdag in het kerstreces, dus er is toch nog geschiedenis geschreven."

Weemoed

De voorzitter memoreerde dat dit jaar nog geen fracties zich hebben afgesplitst. "Alhoewel", zei hij, "het jaar is nog niet voorbij".

Met gevoelens van weemoed zei Bruijn afscheid te nemen van de Ridderzaal. "We laten een complex achter dat toe is aan de broodnodige renovatie, waar zoveel jaren geschiedenis is geschreven en dat zoveel illustere bewoners en bezoekers kende."

Dinsdag vertrok ook het staatsieportret van Koning Willem II uit de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Het schilderij loopt te veel risico op schade tijdens de renovatie van het Binnenhof. Daarnaast is ook het werk toe aan renovatie. "Ruim 170 jaar hing het schilderij aan de muur", vertelde Bruijn. Hij sprak van een "spectaculair vertrek" voor een "groots portret".

Tijdelijk onderkomen

Na het kerstreces verhuist de Eerste Kamer volledig naar het tijdelijke onderkomen aan de Kazernestraat in Den Haag. Voor hoofdelijke stemmingen, waarvoor alle senatoren aanwezig moeten zijn, is ook deze zaal te klein onder de huidige coronaregels. Mocht het tot een hoofdelijke stemming komen, dan doet de senaat dat in groepen. In de Tweede Kamer gebeurt dat nu ook al.

De Ridderzaal zelf wordt niet gerenoveerd, maar de rest van het Binnenhof wel. Begin volgend jaar wordt het Binnenhof dan ook afgesloten voor bezoekers. Volgens de huidige planning is de renovatie eind 2026 klaar.

Meer uit Politiek

Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Die trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Pieper besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

3 minuten geleden
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra krijgt ook dinsdag niet te horen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. De sociaaldemocraten en de groenen zijn nog niet overtuigd, en op hun goedkeuring is hij wel aangewezen.

11 minuten geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

27 minuten geleden
Ex-D66'er In 't Veld wil via België in EU-parlement blijven

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Sophie in 't Veld, die afgelopen voorjaar brak met D66 en overstapte naar Volt, probeert met Belgische stemmen in het parlement te blijven. De oudgediende wilde aanvankelijk op de lijst van Volt Nederland, maar kreeg te horen dat ze te kort lid was.

1 uur geleden
Dinsdagmiddag kort geding tussen 50PLUS en kandidaat-lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Dinsdagmiddag dient in de rechtbank van Den Haag een kort geding tussen 50PLUS en kandidaat-lijsttrekker Gerard van Hooft, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Van Hooft, die afgelopen weekend tijdens een uit de hand gelopen vergadering door de politie werd verwijderd, wil onder meer dat drie bestuursleden van de ouderenpartij opstappen.

3 uur geleden
Meerderheid Tweede Kamer voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt dinsdag een amendement van de SP om bij de spreiding van asielzoekers ook rekening te houden met de sociaal-economische situatie van een gemeente. De SP zal daarom voor de spreidingswet stemmen. Daarmee is er in de Tweede Kamer een meerderheid voor de wet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten, bevestigen diverse Kamerleden.

3 uur geleden
Kandidaat-Kamerleden en mbo'ers in debat voor verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Mbo-studenten gaan in de komende weken in debat met kandidaten voor de Tweede Kamer, in de aanloop naar de verkiezingen in november. Dat doen ze op verkiezingsfestivals, die door ProDemos en de Nationale Jeugdraad worden georganiseerd. De festivals moeten de jongeren informeren en ze aansporen om te gaan stemmen. Voor veel mbo'ers zal dit de eerste keer zijn dat ze hun stem mogen uitbrengen voor de Tweede Kamer.

4 uur geleden