
Eerste Kamerleden na weken weer bijeen voor coronamaatregelen
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer komt dinsdag voor het eerst sinds 10 maart weer bij elkaar om te vergaderen. Het gebouw werd na die dag gesloten in verband met het oprukkende coronavirus. De gemiddelde leeftijd van senatoren ligt wat hoger, zodat ze kwetsbaarder zijn. Veel werkzaamheden gingen wel digitaal door.
Er zijn maatregelen getroffen om zo veilig en hygiënisch mogelijk te werken. Zo zal per fractie maar één senator tegelijk aanwezig zijn in de plenaire zaal. De vertrekken van de senaat lenen zich nog minder voor het bewaren van 1,5 meter afstand dan die van de overburen in de Tweede Kamer. Publiek mag niet komen en ook voor de pers zijn er beperkingen.
De senatoren zullen onder meer over het noodpakket stemmen waarmee het kabinet de economische gevolgen van de coronacrisis wil bestrijden. De Tweede Kamer stemde er al mee in. Het kabinet hoefde met de uitvoering van de noodmaatregelen overigens niet te wachten op parlementaire instemming.
Ook zal de Kamer advies vragen aan de Raad van State over vergaderen in crisisperiodes zoals nu. Zo is grondwettelijk vastgelegd dat 38 van de 75 senatoren zich in de senaat moeten melden op een vergaderdag om de activiteiten rechtsgeldig te maken. De voorzitter van de Eerste Kamer wil weten of digitale registratie en andere zaken ook rechtsgeldig kunnen zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.
9 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.
11 uur geleden