Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer wil niet langer wachten op besluit jeugdzorg

Eerste Kamer wil niet langer wachten op besluit jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de Eerste Kamer voor 15 april laten weten of de extra bezuiniging op de jeugdzorg van tafel gaat. De senaat neemt er geen genoegen mee dat het kabinet pas bij de voorjaarsnota wil reageren op zijn eis die bezuiniging te schrappen.

Een motie van die strekking van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller is aangenomen in de Eerste Kamer. Die nam al eerder een motie aan om de extra structurele bezuiniging van een half miljard euro vanaf 2025 in te trekken. Die extra bezuiniging is opgenomen in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Gemeenten zijn daar zo boos over dat ze niet meer met het kabinet verder willen praten over vernieuwing en hervorming van de jeugdzorg.

Twee weken geleden liet het kabinet weten een eerdere motie van Rosenmöller, die het kabinet ontraden had, pas bij de voorjaarsnota te betrekken. Dat is te laat, vindt Rosenmöller. Vorige week diende hij daarop een breed ondersteunde, nieuwe motie in. Gemeenten moeten nu weten hoe de toekomstige financiering van de jeugdzorg eruit komt te zien, vindt de Eerste Kamer. In gemeenten worden namelijk nu nieuwe coalitieakkoorden gemaakt. Bovendien is het "onwenselijk" dat de gesprekken over vernieuwing van de jeugdzorg nog langer stilliggen.

Minimumloon

De senaat eist ook dat het kabinet voor 9 mei laat weten of het de AOW niet tijdelijk gaat loskoppelen van het minimumloon. Het kabinet wil de AOW tijdelijk ontkoppelen van het minimumloon, maar de Eerste Kamer niet. Ook op een eerder aangenomen motie van de Eerste Kamer om die tijdelijke loskoppeling te schrappen, wil het kabinet pas bij de voorjaarsnota terugkomen. De senaat vindt ook dat te laat. Een motie van Martin van Rooijen (50Plus) is door een ruime meerderheid aangenomen.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen beide moties. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid.

In de Tweede Kamer is dinsdag een motie verworpen om die extra bezuiniging op de jeugdzorg te schrappen. Deze motie was dit keer door de PVV ingediend. Een paar weken geleden verwierp een Kamermeerderheid een motie om die structurele korting van tafel te halen. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden toen tegen de motie, de voltallige oppositie voor.

Ook nu stemden de coalitiepartijen tegen en de oppositie voor.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer in regio Amsterdam vanaf 20.00 uur weer mogelijk

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen vanaf 20.00 uur weer gaan rijden. Dat meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

4 minuten geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

55 minuten geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

1 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

5 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

7 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

7 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

8 uur geleden