Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer wil niet langer wachten op besluit jeugdzorg

Eerste Kamer wil niet langer wachten op besluit jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de Eerste Kamer voor 15 april laten weten of de extra bezuiniging op de jeugdzorg van tafel gaat. De senaat neemt er geen genoegen mee dat het kabinet pas bij de voorjaarsnota wil reageren op zijn eis die bezuiniging te schrappen.

Een motie van die strekking van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller is aangenomen in de Eerste Kamer. Die nam al eerder een motie aan om de extra structurele bezuiniging van een half miljard euro vanaf 2025 in te trekken. Die extra bezuiniging is opgenomen in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Gemeenten zijn daar zo boos over dat ze niet meer met het kabinet verder willen praten over vernieuwing en hervorming van de jeugdzorg.

Twee weken geleden liet het kabinet weten een eerdere motie van Rosenmöller, die het kabinet ontraden had, pas bij de voorjaarsnota te betrekken. Dat is te laat, vindt Rosenmöller. Vorige week diende hij daarop een breed ondersteunde, nieuwe motie in. Gemeenten moeten nu weten hoe de toekomstige financiering van de jeugdzorg eruit komt te zien, vindt de Eerste Kamer. In gemeenten worden namelijk nu nieuwe coalitieakkoorden gemaakt. Bovendien is het "onwenselijk" dat de gesprekken over vernieuwing van de jeugdzorg nog langer stilliggen.

Minimumloon

De senaat eist ook dat het kabinet voor 9 mei laat weten of het de AOW niet tijdelijk gaat loskoppelen van het minimumloon. Het kabinet wil de AOW tijdelijk ontkoppelen van het minimumloon, maar de Eerste Kamer niet. Ook op een eerder aangenomen motie van de Eerste Kamer om die tijdelijke loskoppeling te schrappen, wil het kabinet pas bij de voorjaarsnota terugkomen. De senaat vindt ook dat te laat. Een motie van Martin van Rooijen (50Plus) is door een ruime meerderheid aangenomen.

De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen beide moties. In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid.

In de Tweede Kamer is dinsdag een motie verworpen om die extra bezuiniging op de jeugdzorg te schrappen. Deze motie was dit keer door de PVV ingediend. Een paar weken geleden verwierp een Kamermeerderheid een motie om die structurele korting van tafel te halen. De coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden toen tegen de motie, de voltallige oppositie voor.

Ook nu stemden de coalitiepartijen tegen en de oppositie voor.

Meer uit Binnenland

Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

26 minuten geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

28 minuten geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

3 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

6 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

10 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

1 dag geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 dag geleden