Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

Dat bevestigt senator Peter Nicolaï van de Partij voor de Dieren na een bericht in Trouw. Hij heeft het kabinet een brief gestuurd namens vrijwel de voltallige oppositie. Alleen de handtekening van de SGP ontbreekt. Daarmee hebben de partijen een ruime meerderheid in de senaat.

Tot dusver vormde een tijdelijke wet de basis voor alle beperkende maatregelen, zoals de plicht om afstand te houden of een mondkapje te dragen en de mogelijkheid om bijvoorbeeld winkels en horecazaken te sluiten. In die wet hoefden afzonderlijke maatregelen alleen aan de Tweede Kamer te worden voorgelegd en niet aan de Eerste Kamer.

Parlementaire behandeling na zomerreces

De tijdelijke coronawet is dit voorjaar komen te vervallen, doordat de senaat niet langer instemde met verlenging ervan. Het kabinet bracht daarom vlak voor de zomer een permanente wet in consultatie. Momenteel ligt die ter advisering voor bij de Raad van State. De parlementaire behandeling wordt verwacht na het zomerreces van beide Kamers.

Maar de Eerste Kamer is dus nog niet enthousiast over het werk dat het kabinet tot dusver heeft afgeleverd. Nicolaï noemt zijn brief "een schot voor de boeg" en waarschuwt dat steun voor de wet niet erg waarschijnlijk is als het kabinet niet tegemoetkomt aan de zorgen in de senaat.

Tijdelijke bevoegdheid

Behalve hun eigen zeggenschap willen de senatoren beter in de wet verankerd zien dat de bevoegdheid om maatregelen te treffen tegen een corona-uitbraak altijd tijdelijk moet zijn. In de laatste versie van de wet is nog sprake van een bevoegdheid voor onbepaalde tijd.

Het ministerie van Volksgezondheid erkende eerder al dat de wet een spoedklus is geworden. Het kabinet houdt rekening met een opleving van het coronavirus in het najaar en wil graag voor die tijd een wettelijke basis hebben om weer in te kunnen grijpen. Ook lokale bestuurders waren al kritisch over de wet zoals die in juni in consultatie is gebracht.

Meer uit Politiek

Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

1 dag geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

2 dagen geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

2 dagen geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

2 dagen geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

2 dagen geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

2 dagen geleden