Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

Eerste Kamer wil meebeslissen over eventuele coronamaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil kunnen meebeslissen over de inzet van concrete coronamaatregelen, mocht het kabinet bij een opleving van het virus weer willen ingrijpen. Een meerderheid wil dat dit wordt opgenomen in de nieuwe permanente coronawet waaraan wordt gewerkt.

Dat bevestigt senator Peter Nicolaï van de Partij voor de Dieren na een bericht in Trouw. Hij heeft het kabinet een brief gestuurd namens vrijwel de voltallige oppositie. Alleen de handtekening van de SGP ontbreekt. Daarmee hebben de partijen een ruime meerderheid in de senaat.

Tot dusver vormde een tijdelijke wet de basis voor alle beperkende maatregelen, zoals de plicht om afstand te houden of een mondkapje te dragen en de mogelijkheid om bijvoorbeeld winkels en horecazaken te sluiten. In die wet hoefden afzonderlijke maatregelen alleen aan de Tweede Kamer te worden voorgelegd en niet aan de Eerste Kamer.

Parlementaire behandeling na zomerreces

De tijdelijke coronawet is dit voorjaar komen te vervallen, doordat de senaat niet langer instemde met verlenging ervan. Het kabinet bracht daarom vlak voor de zomer een permanente wet in consultatie. Momenteel ligt die ter advisering voor bij de Raad van State. De parlementaire behandeling wordt verwacht na het zomerreces van beide Kamers.

Maar de Eerste Kamer is dus nog niet enthousiast over het werk dat het kabinet tot dusver heeft afgeleverd. Nicolaï noemt zijn brief "een schot voor de boeg" en waarschuwt dat steun voor de wet niet erg waarschijnlijk is als het kabinet niet tegemoetkomt aan de zorgen in de senaat.

Tijdelijke bevoegdheid

Behalve hun eigen zeggenschap willen de senatoren beter in de wet verankerd zien dat de bevoegdheid om maatregelen te treffen tegen een corona-uitbraak altijd tijdelijk moet zijn. In de laatste versie van de wet is nog sprake van een bevoegdheid voor onbepaalde tijd.

Het ministerie van Volksgezondheid erkende eerder al dat de wet een spoedklus is geworden. Het kabinet houdt rekening met een opleving van het coronavirus in het najaar en wil graag voor die tijd een wettelijke basis hebben om weer in te kunnen grijpen. Ook lokale bestuurders waren al kritisch over de wet zoals die in juni in consultatie is gebracht.

Meer uit Politiek

Remkes: kabinet moet echt andere toon aanslaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet in de stikstofdiscussie een andere toon aanslaan richting boeren én echt de dialoog met hen aangaan. Dat zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes woensdag in Nieuwsuur. Tegelijkertijd riep hij de boeren op aan tafel te blijven zitten.

10 uur geleden
Kabinet wil verbod 'killer robots', maar ziet elders weinig animo

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt de "noodzaak" om zich in te zetten voor een verbod op volledig autonome wapens, maar wil hierover wel "realistisch" zijn, zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Hij ziet een "gebrek" aan enthousiasme bij gesprekspartners hierover.

14 uur geleden
Minister weigert archief van commissie-Poch naar Kamer te sturen

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz is niet van plan om het archief van de commissie die onderzoek deed naar de kwestie Julio Poch, naar de Tweede Kamer te sturen. Haar voorganger op deze post had dit wel toegezegd vorig voorjaar, nadat het rapport van de commissie-Machielse was gepresenteerd. Yeşilgöz komt terug op die toezegging, omdat de verstrekking van het volledige archief volgens haar "verstrekkende gevolgen kan hebben voor meerdere betrokkenen, waardoor zij onevenredig benadeeld zouden worden".

15 uur geleden
Rutte vindt rapport van Remkes stevig met duidelijke conclusies

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt het stuk van Johan Remkes over de stikstofproblematiek een "stevig rapport met duidelijke conclusies". Het kabinet gaat het stuk bestuderen en "ik hoop dat we samen met alle partijen - boeren, natuurorganisaties, bedrijven en overheden - stappen kunnen gaan zetten, want de urgentie blijft onverminderd groot".

16 uur geleden
PvdA: duur koopkrachtpakket mag niet leiden tot bezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil niet dat de miljarden die worden uitgegeven aan koopkrachtbehoud, uiteindelijk bezuinigd moeten worden op bijvoorbeeld zorg of onderwijs omdat er geen dekking voor wordt gevonden. Het kabinet moet daar duidelijkheid over geven, zegt Kamerlid Henk Nijboer tijdens het debat in de Tweede Kamer waarin dieper wordt ingegaan op de begroting voor volgend jaar.

16 uur geleden
Hoekstra wil niet 'vanuit de heup schieten' na rapport Remkes

DEN HAAG (ANP) - Vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra wil nog niet inhoudelijk reageren op het langverwachte stikstofrapport van gespreksleider Johan Remkes. Het rapport "biedt op het eerste gezicht aanknopingspunten", zegt de bewindsman die de verhoudingen in het kabinet recent op scherp zette. Maar wat die aanknopingspunten zijn, zegt hij niet. Het is volgens Hoekstra niet verstandig om "nu vanuit de heup een reactie te geven op deelonderwerpen".

16 uur geleden
BBB-voorvrouw Van der Plas vindt rapport Remkes veelbelovend

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het rapport van Johan Remkes veelbelovend. Ze vindt de woorden die de 'onafhankelijke gespreksleider' over de boeren heeft gesproken bij de presentatie van het rapport positief.

16 uur geleden