
Eerste Kamer stemt in met handelsverdrag CETA
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een Europees handelsverdrag met Canada. Het verdrag met de naam CETA zorgt er onder meer voor dat importheffingen worden afgeschaft. In totaal stemden veertig senatoren voor het verdrag en 35 tegen.
Steun in de senaat leek lange tijd zeer onzeker, maar afgelopen weekeinde werd duidelijk dat de PvdA akkoord zou gaan. Daarmee kreeg het verdrag toch een meerderheid. Maandag werd er nog gedebatteerd over het verdrag. Vrijwel alle oppositiepartijen waren toen kritisch.
Meer dan 90 procent van het verdrag trad al in 2017 in werking. Desondanks vrezen tegenstanders nog altijd dat het verdrag afbreuk doet aan Europese standaarden, bijvoorbeeld op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn en rechten van werknemers.
De meeste kritiek kreeg het Investment Court System (ICS) dat geschillen tussen investeerders en overheden moet beslechten. Met het instemmen met het CETA-verdrag wordt dit arbitragehof realiteit. Bedrijven kunnen hier aankloppen als zij zich door een staat benadeeld voelen. Het ICS moet daarmee investeringen van bedrijven beschermen. Zo kunnen bedrijven een claim indienen, mochten zij financiële schade hebben opgelopen.
Volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) betekent een claim indienen niet automatisch dat die ook wordt toegekend. Zo worden investeringen maar op een bepaald aantal punten beschermd. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld niet zonder vergoeding onteigend worden. Deze rechten zijn al ingebouwd in het Nederlandse rechtssysteem, aldus Schreinemacher. "Voor Nederland was de oprichting van het ICS niet nodig. Het is ook niet zo dat wij geen vertrouwen hebben in de Canadese rechtsstaat. Maar ik kan me voorstellen dat Canadese bedrijven zeker willen zijn van alle rechtssystemen in Europa."
Behalve CETA stemde de senaat dinsdag ook over de Strategische partnerschapsovereenkomst (SPA) tussen de EU en Canada. Hierin zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld mensenrechten, de bestrijding van terrorisme en justitiële samenwerking. Ook deze overeenkomst kon op goedkeuring van de senaat rekenen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
6 uur geleden