Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer negeert wens om uitstel behandeling spreidingswet

Eerste Kamer negeert wens om uitstel behandeling spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer trekt zich niks aan van de wens van de Tweede Kamer om voorlopig een "pas op de plaats te maken" met de behandeling van de spreidingswet. Een motie hierover van VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz verleidt weinig senatoren ertoe - ook niet die van haar eigen VVD - om de geplande behandeling op 16 januari uit te stellen, bleek tijdens een overleg van de commissie die over dit wetsvoorstel gaat. De Eerste Kamer bepaalt zijn eigen agenda, is de teneur van een grote meerderheid.

Alleen Forum voor Democratie, die het voorstel dinsdag aankaartte, de PVV en JA21 wilden wel wachten met de behandeling totdat er een nieuw kabinet is. Zij zijn tegenstanders van de spreidingswet. Ook de liberalen zijn tegen de spreidingswet, onder meer omdat de instroom van asielzoekers eerst omlaag moet. Maar senator Marian Kaljouw liet desondanks weten "dat we over onze eigen agenda gaan". Ook de BBB - die tegen het dwangelement in de wet is - wil niet morrelen aan de datum van behandeling.

Bij andere partijen zit de irritatie dieper. CDA-senator Madeleine van Toorenburg sneerde dat "als die wens om de instroom terug te dringen zo hoog op de agenda had gestaan bij de indiener van de motie, het kabinet nooit had hoeven vallen." Net als het demissionaire kabinet zijn de coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie voor de spreidingswet. Senator Roel van Gurp van GroenLinks-PvdA ziet ook "geen enkele aanleiding om af te wijken van de procedure", die vorige week juist nog was bekrachtigd. "Ik zou het ook een slecht signaal vinden als de Eerste Kamer zich in zijn agendastelling door de Tweede Kamer zou laten leiden."

Commotie

Overigens werd een afgezwakte motie van de VVD aangenomen, die alleen een wens uitsprak voor uitstel. Een eerdere oproep aan de senaat en het kabinet voor uitstel, veroorzaakte veel commotie.

De spreidingswet regelt dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over de gemeenten. In het uiterste geval kunnen gemeenten gedwongen worden om reguliere opvang te organiseren. Ongeveer de helft van de gemeenten heeft nu nog geen asielopvang, waardoor andere gemeenten extra mensen moeten opvangen. Op dit moment zijn er te weinig opvanglocaties zodat asielzoekers worden ondergebracht in (crisis-)noodopvang.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden