Eerste Kamer is 'echt politiek', zeggen PvdA en GroenLinks
AMSTERDAM (ANP) - Lijsttrekkers voor de Eerste Kamer zijn het volstrekt oneens over het (gewenste) politieke gehalte van de senaat. De Eerste Kamer is wel degelijk politiek, betogen Mei Li Vos (PvdA) en Paul Rosenmöller (GroenLinks). Het grootste risico is volgens D66 juist dat de Eerste Kamer teveel Tweede Kamertje (na)speelt, zei Paul van Meenen in het debat met zes lijsttrekkers voor de Eerste Kamer in De Balie.
Volgens Van Meenen voelen PvdA en GroenLinks niet aan wat de rol van de Eerste Kamer is. Het politiek bedrijven hoort in zijn ogen in de Tweede Kamer thuis en is de belangrijkste taak van de Eerste Kamer om een inhoudelijke en juridische afweging van nieuwe wetten te maken.
Een "grenzeloos naïeve manier" om zo tegen de Eerste Kamer aan te kijken, reageerde Rosenmöller. "De Eerste Kamer is echt een politiek orgaan." Hij noemde als voorbeeld de bezuinigingen op de jeugdzorg, die dankzij een meerderheid in de senaat voorlopig nog niet zijn doorgevoerd. "De Tweede Kamer heeft dat laten liggen." De Eerste Kamer heeft ook gezorgd voor de koppeling tussen de verhoging van de minimumloon en die van de AOW, voegde hij daaraan toe.
"Politiek speelt ook in de Eerste Kamer een rol", viel lijsttrekker voor de ChristenUnie, Tineke Huizinga, GroenLinks en PvdA bij. "We proberen ons terughoudend op te stellen", maar er wordt over nieuwe wetten ook een politiek oordeel geveld, zei ze.
Huizinga vindt het "niet verkeerd" dat het kabinet al jaren geen meerderheid in de senaat heeft. "Daarom wordt er veel meer overlegd." Daar zijn ook D66 ("een gezonde situatie"), CDA, GroenLinks en PvdA het mee eens.
De vijf partijen, evenals nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB), vinden dat de Eerste Kamer veel beter dan nu bij de beoordeling van nieuwe wetten moet kijken naar de uitvoerbaarheid van wetten. Maar vooral ook naar hoe wetten uitpakken voor de mensen in het land. "We moeten kijken naar de uitvoerbaarheid en naar hoe het uitpakt in de samenleving", zei Theo Bovens, lijsttrekker voor het CDA.
Er moet ook meer naar de mensen worden geluisterd, zei BBB-lijsttrekker Ilona Lagas. Ook daar waren de partijen het volmondig mee eens. "We moeten ook het land in, in plaats van in de chambre te blijven", vindt Van Meenen. De senaat word ook wel chambre de réflexion genoemd, dat zoveel betekent als een rem op te haastige wetgeving.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "natuurlijk uitstekend" dat KLM kosten bespaart om zijn financiële positie te verbeteren. De luchtvaartmaatschappij, die deels eigendom is van de Nederlandse staat, kondigde daar eerder deze week maatregelen voor aan.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) ziet geen bezwaren tegen het idee van haar collega Marjolein Faber (Asiel) om in asielzoekerscentra borden op te hangen waarop mensen te verstaan wordt gegeven dat ook aan hun terugkeer wordt gewerkt. "Er zijn ook mensen die hier niet horen te zijn, en daar kan je niet duidelijk genoeg tegen zijn", aldus de BBB-vicepremier voor aanvang van de wekelijkse ministerraad
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Geert Wilders houdt niet alleen stevig vast aan de veel bediscussieerde asielnoodwet als de camera's draaien, zei premier Dick Schoof voor aanvang van de ministerraad. Ook achter de schermen blijft de PVV-leider volhouden dat hij alleen op deze manier het aantal asielzoekers omlaag wil brengen, en niet via een spoedwet. De minister-president zegt te werken aan een "goede landing" van de plannen en spreekt van "spannende weken".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) hebben "zo'n vierhonderd" mensen zich in Libanon gemeld om te worden gerepatrieerd. Van die groep voldoen inmiddels "ruim tweehonderd" mensen aan de voorwaarden om mee te mogen met de vliegtuigen van Defensie, aldus de bewindsman.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft NSC hard aangevallen op het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet over te laten komen naar Nederland. De coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden. Derk Boswijk (CDA) zag vooral "rook en mist" in de antwoorden van NSC.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins zou eigenlijk meer geld willen uitgeven aan onderzoek en innovatie, maar dat is door de krappe overheidsfinanciën volgens hem niet mogelijk. Hij wil vasthouden aan de Europese norm dat de overheid en het bedrijfsleven 3 procent van de economie (bbp) in onderzoek en innovatie steken. Maar hij geeft toe dat die uit zicht blijft door de bezuinigingen van circa 1 miljard euro op hoger onderwijs. Dat leidde tijdens een debat over onderzoeks- en wetenschapsbeleid weer tot verbazing bij de oppositie.
20 uur geleden