Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Kamer gaat vrijdag nog stemmen over spoedwet avondklok

Eerste Kamer gaat vrijdag nog stemmen over spoedwet avondklok

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer zal vrijdag nog stemmen over de spoedwet over de avondklok. Een voorstel van de PVV om niet meer te stemmen, haalde het niet. Alleen de PVV, Fractie-Nanninga en FVD steunden dat. Justitieminister Ferd Grapperhaus drong halverwege het debat erop aan om vrijdag wel te stemmen, zodat de spoedwet nog vrijdagavond of zaterdagochtend in zou kunnen gaan.

De minister is erop gebrand om de avondklok zo snel mogelijk met de nieuwe spoedwet een andere juridische basis te geven. Hij wees erop dat "in de samenleving onduidelijkheid is ontstaan over de legitimiteit van de maatregel".

Die situatie ontstond dinsdag toen een rechtbank de wettelijke onderbouwing van tafel veegde waardoor de avondklok per direct ongeldig was. Het hof draaide dat enkele uren later terug en bepaalde dat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak zou zijn in hoger beroep.

Spoedoverleg

Voor de zekerheid maakte het kabinet snel een nieuwe wet. De Tweede Kamer kwam daarvoor donderdag van reces terug om hiermee in te stemmen. De senaat houdt vrijdag een spoedoverleg. Grapperhaus bedankte de senatoren voor de snelle behandeling.

De tijdsdruk op de inwerkingtreding van de nieuwe spoedwet nam af toen vrijdagmiddag bekend werd dat het gerechtshof tot 26 februari de tijd neemt om uitspraak te doen over de huidige grondslag van de avondklok.

Ruime meerderheid

In de senaat klinkt veel kritiek op de juridische onderbouwing, maar er tekent zich een ruime meerderheid af. De planning is nu dat de senatoren aan het begin van de avond gaan stemmen.

Aan het begin van het debat in de senaat was er geharrewar toen de PVV aandrong op een hoofdelijke stemming over uitstel. Daardoor moesten naast de senatoren die het woord voerden, ook de andere senatoren naar het Binnenhof komen. Rond het middaguur waren er enkele tientallen senatoren aanwezig. Een voorstel over het controversieel verklaren van het onderwerp en een ander voorstel om te wachten op het gerechtshof werden ruim weggestemd.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden