
Eerste Kamer gaat vrijdag nog stemmen over spoedwet avondklok
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer zal vrijdag nog stemmen over de spoedwet over de avondklok. Een voorstel van de PVV om niet meer te stemmen, haalde het niet. Alleen de PVV, Fractie-Nanninga en FVD steunden dat. Justitieminister Ferd Grapperhaus drong halverwege het debat erop aan om vrijdag wel te stemmen, zodat de spoedwet nog vrijdagavond of zaterdagochtend in zou kunnen gaan.
De minister is erop gebrand om de avondklok zo snel mogelijk met de nieuwe spoedwet een andere juridische basis te geven. Hij wees erop dat "in de samenleving onduidelijkheid is ontstaan over de legitimiteit van de maatregel".
Die situatie ontstond dinsdag toen een rechtbank de wettelijke onderbouwing van tafel veegde waardoor de avondklok per direct ongeldig was. Het hof draaide dat enkele uren later terug en bepaalde dat de avondklok in ieder geval van kracht blijft totdat er een uitspraak zou zijn in hoger beroep.
Spoedoverleg
Voor de zekerheid maakte het kabinet snel een nieuwe wet. De Tweede Kamer kwam daarvoor donderdag van reces terug om hiermee in te stemmen. De senaat houdt vrijdag een spoedoverleg. Grapperhaus bedankte de senatoren voor de snelle behandeling.
De tijdsdruk op de inwerkingtreding van de nieuwe spoedwet nam af toen vrijdagmiddag bekend werd dat het gerechtshof tot 26 februari de tijd neemt om uitspraak te doen over de huidige grondslag van de avondklok.
Ruime meerderheid
In de senaat klinkt veel kritiek op de juridische onderbouwing, maar er tekent zich een ruime meerderheid af. De planning is nu dat de senatoren aan het begin van de avond gaan stemmen.
Aan het begin van het debat in de senaat was er geharrewar toen de PVV aandrong op een hoofdelijke stemming over uitstel. Daardoor moesten naast de senatoren die het woord voerden, ook de andere senatoren naar het Binnenhof komen. Rond het middaguur waren er enkele tientallen senatoren aanwezig. Een voorstel over het controversieel verklaren van het onderwerp en een ander voorstel om te wachten op het gerechtshof werden ruim weggestemd.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt korte metten met de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. De moties die na de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen en de begroting voor ruim 4,1 miljard euro moeten vertimmeren, zijn onvoldoende of niet deugdelijk gedekt. Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voormalige staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) betreurt het dat hij niet de tijd en aandacht heeft gehad om te voorkomen dat ouders werden geraakt door hard toeslagenbeleid. Als verantwoordelijke voor de Belastingdienst tussen 2010 en 2014 heeft hij zijn ambtenaren meerdere keren opgedragen om ouders mild te behandelen als zij de fout hadden gemaakt om geen eigen bijdrage voor de kinderopvangtoeslag te betalen. Maar uiteindelijk stemde Weekers toch in met een terugvordering die de ouders financieel flink heeft geraakt. De eurocrisis slokte naar eigen zeggen al zijn tijd op.
2 uur geledenWOLTERSUM (ANP) - In het aardbevingsgebied zitten "tienduizenden kinderen in een shit-situatie" en dat is "vreselijk". Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van een werkbezoek aan Groningen. Hij sprak onder meer met kinderen en medewerkers van scholen en met regionale bestuurders. Rutte was ontroerd door de verhalen die hij hoorde, zei hij.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hans Vijlbrief (D66) wil dat de overheid wettelijk wordt verplicht om begrijpelijke taal te gebruiken. De demissionair staatssecretaris Mijnbouw en de nummer drie op de D66-kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wil dat vanuit de Tweede Kamer gaan regelen. Informatie over bijvoorbeeld toeslagen en communicatie over nieuwe wetten zijn vaak onnodig ingewikkeld, vindt Vijlbrief. Onbegrijpelijke taal vergroot volgens hem het risico dat inwoners afhaken en dat het wantrouwen tegen de overheid toeneemt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie wil "helemaal niets te maken hebben" met schutter Fouad L., laat een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie desgevraagd weten. L. presenteerde zich op sociale media als fanatiek lid van de partij. De zegsman van FVD kan dat vanwege privacyoverwegingen bevestigen noch ontkennen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de SGP zet bij de komende verkiezingen in op actuele ontwikkelingen zoals de bestaanszekerheid en de aanpak van armoede in Nederland. Zo wil de orthodox-christelijke partij de kinderarmoede halveren door een vereenvoudigde kinderbijdrage in te voeren. Ook moeten er goede sociale voorzieningen zijn voor mensen die buiten hun schuld niet kunnen rondkomen. Veel andere partijen richten zich ook op bestaanszekerheid in hun programma.
6 uur geleden