Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers
DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.
Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de coronapas in deze sectoren in te zetten. Deze verplichting gold al enige tijd in de horeca en de cultuursector. Sinds zondag gelden al strengere maatregelen voor deze sectoren, zoals een sluiting om 17.00 uur en het gebruik van mondkapjes. Ook andere locaties moeten aan het eind van de middag sluiten, zoals sportscholen.
Het is nog niet duidelijk wanneer de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs ingaat. Het demissionaire kabinet zal hiervoor nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers.
Maatwerk
In de ministeriële regeling zal zorgminister Hugo de Jonge ook preciezer aangeven over welke detailhandel en dienstverlening het precies gaat en of er maatwerk mogelijk is. Zo zou een afweging kunnen zijn dat er op bepaalde locaties 1,5 meter afstand moet worden gehouden in plaats van het tonen van een coronapas. De controle van een QR-code is beter te organiseren in grotere winkels terwijl in kleine winkels wellicht de afstandsregel proportioneler is, opperde De Jonge. De term niet-essentieel betekent volgens hem niet dat een winkel of dienst onbelangrijk is, het gaat om producten die mensen niet dagelijks hoeven te kopen.
Voorstanders van de wetswijziging zijn de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS. Ook in de Tweede Kamer gingen deze fracties, samen met de van 50PLUS afgesplitste Liane den Haan, akkoord met het wetsvoorstel.
Tweedeling
De tegenstanders zagen het wetsvoorstel om meerdere redenen niet zitten. Ze zijn tegen het gevoerde coronabeleid, vrezen voor een verdere tweedeling in de samenleving en denken dat het ook niet uitvoerbaar is.
De fractie-Otten vond de maatregel juist niet ver genoeg gaan om code zwart af te wenden in de ziekenhuizen. Henk Otten pleitte onder meer voor een eigen bijdrage voor ongevaccineerden als zij op de intensive care belanden. Hij wees erop dat een Covid-patiënt gemiddeld achttien dagen op de ic ligt en een hartpatiënt maar één of twee dagen. Een financiële prikkel zou mensen alsnog ertoe aanzetten om een prik te nemen.
Het debat in de senaat stond los van de discussie over een toegangsbeleid voor 2G of 3G. Vooralsnog krijgt men een groen vinkje als men gevaccineerd is, genezen of getest (3G). Het kabinet wil dat straks testen niet meer voldoende is om toegang te krijgen tot plekken waar het risico op besmetting hoog is (2G). Wetgeving daarvoor is in de maak.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiën wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
1 dag geleden