Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Janssen-vaccins komen dinsdag aan in de VS

Eerste Janssen-vaccins komen dinsdag aan in de VS

WASHINGTON (ANP) - De eerste coronavaccins van van de Leidse farmaceut Janssen komen dinsdag aan in de Verenigde Staten, dat hebben hoge functionarissen van de Amerikaanse regering laten weten. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de Amerikanen. Eind maart moeten er volgens Johnson & Johnson (J&J), de Amerikaanse eigenaar van Janssen, 20 miljoen doses over heel de Verenigde Staten zijn toegediend. J&J wil voor voor eind juni van dit jaar het streefgetal van 100 miljoen toegediende vaccins hebben bereikt.

De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) gaf het Janssen-vaccin zondag groen licht om te worden toegelaten op de Amerikaanse markt. Het vaccin heeft maar één prik nodig, in tegenstelling tot de vaccins van Pfizer en AstraZeneca die eerder zijn toegelaten. Ook is het vaccin makkelijker te distribueren omdat deze op kamertemperatuur kan worden bewaard en er geen vriezers voor nodig zijn om ze op te slaan.

Naar verwachting kan het vaccin ook snel in de Europese Unie worden gebruikt. De Europees toezichthouder EMA wil het op 11 maart goedkeuren, zo is vernomen bij de EU. De Europese Commissie liet al weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. Brussel heeft een deal voor 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

De regering-Biden hoopt met de nieuwe vaccins vooral meer minderheden te kunnen vaccineren. De overheidsfunctionarissen benadrukten dat de vaccinatiegraad onder zwarte en bruine Amerikanen "niet zo hoog is als we willen hebben". Ze hopen de vaccinatiegraad te verhogen door meer vaccinatiecentra te openen in gebieden waar veel minderheden wonen en mobiele vaccinatiecentra in te zetten om minderheden in slecht bereikbare gebieden te bereiken.

Meer uit Buitenland

Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

41 minuten geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

1 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

1 uur geleden
Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president

TEHERAN (ANP/DPA) - Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Regering Iran opereert 'zonder verstoring' na dood Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - De regering van Iran zegt "'zonder verstoring" te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.

2 uur geleden
Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr maandagochtend.

4 uur geleden
Helikopter Iraanse president gevonden, reddingswerkers onderweg

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De verongelukte helikopter met de Iraanse president Ebrahim Raisi aan boord, is gevonden. Het hoofd van hulporganisatie de Iraanse Rode Halve Maan maakte dat maandagochtend vroeg bekend, en meldde daarbij dat de situatie "niet goed" is.

5 uur geleden