Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste ijsbanen in het land geopend

Eerste ijsbanen in het land geopend

DOORN (ANP) - De eerste ijsbanen in het land zijn maandag geopend. Zo wordt er bij de Doornsche IJsclub in Doorn (Utrecht) sinds 08.00 uur volop geschaatst. Volgens een vrijwilliger ligt er een mooie ijsvloer en maken zo'n 150 liefhebbers er hun eerste meters op het ijs. "Veel mensen komen voor hun werk al even schaatsen." Hij hoopt dat de zon voorlopig nog niet doorbreekt, want dan moet de baan weer dicht.

De vrijwilligers van de Doornsche IJsclub troffen zaterdag al voorbereidingen. Zo legden ze kleden in de kantine, zodat mensen daar met schaatsen naar binnen kunnen, en zetten ze dweilmachines klaar. In de nacht van zondag op maandag waren er vrijwilligersteams actief om de ijsbaan klaar te maken.

In het Zuid-Hollandse De Lier ging de schaatsbaan om 09.00 uur open. Volgens voorzitter Wim van der Berg van ijsvereniging Hard Gaat-ie is er sinds 19.00 uur zondagavond gesproeid en ligt er nu een mooie ijsvloer. "Er zijn nu vooral volwassenen, de kinderen zitten op school. Maar ik verwacht vanmiddag grote drukte", zegt hij. Het weer ziet er volgens de voorzitter voorlopig goed uit. "Het is bewolkt dus de zon kan weinig kwaad. Ik heb er vertrouwen in."

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) verwacht dat er de komende dagen meer ondergespoten banen open zullen gaan. Volgens manager sportparticipatie Jurre Trouw zijn Doorn en De Lier vaak als een van de eersten geopend. De afgelopen dagen zijn er volop voorbereidingen getroffen bij de 450 bij de KNSB aangesloten ijsverenigingen, zegt Trouw. Zo is het gras gemaaid en zijn de banen bladvrij gemaakt. "Het is nu wachten tot de banen dichtvriezen." De ijsmeesters zijn volgens hem verantwoordelijk voor een veilige ijsvloer. "Zij beoordelen of er kan worden geschaatst."

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

1 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

4 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

5 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

6 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

6 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

6 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

7 uur geleden