Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Hongkongse activist gestraft voor overtreden koloniale wet

Eerste Hongkongse activist gestraft voor overtreden koloniale wet

HONGKONG (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een prodemocratische activist in Hongkong is tot veertig maanden cel veroordeeld voor opruiing. De aanklagers maakten gebruik van een wet uit de koloniale tijd, voor het eerst sinds de Britten hun voormalige kroonkolonie in 1997 overdroegen aan China.

Radio-dj Tam Tak-chi (50) werd in 2020 opgepakt, nadat China in Hongkong een strenge veiligheidswet invoerde. Hij presenteerde een talkshow die de prodemocratische beweging steunde en waarin kritiek werd geuit op de regering. Tam was ook regelmatig bij betogingen en hield op straat politieke toespraken.

De activist is veroordeeld voor onder meer opruiende taal, publieke wanorde en het aanzetten tot deelname aan een illegale bijeenkomst. Volgens aanklagers zette hij aan tot haat tegen de autoriteiten met het scanderen van onder meer de protestslogan "bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd" en het uitschelden van de politie. Hij ging volgens de rechter "roekeloos tekeer".

Veiligheidswet

Tam heeft via Facebook laten weten in beroep te gaan. Zijn veroordeling kan een precedent scheppen voor de activisten die na hem zijn opgepakt voor opruiing. "Mijn veroordeling zal de vrijheid van meningsuiting van Hongkongers aantasten", aldus Tam. Hij moet eind april opnieuw voor de rechter verschijnen, maar dan vanwege het overtreden van de veiligheidswet.

De veiligheidswet wordt door westerse regeringen en critici gezien als een inperking van de vrijheden in Hongkong, dat officieel een autonome regio binnen China is. De wet was volgens Hongkong en China nodig om een einde te maken aan een protestgolf. Vanaf 2019 werden massaal betogingen gehouden, onder meer tegen de regering en voor meer democratie, waarvan een deel eindigde in hevige confrontaties met de politie.

Meer uit Buitenland

Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

6 minuten geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

1 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

1 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

3 uur geleden
Pro-Oekraïense demonstraties in heel Europa na twee jaar oorlog

BERLIJN (ANP/AFP/BELGA) - In heel Europa zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan Oekraïne. Onder meer in Berlijn, Londen en Parijs waren er grote demonstraties. Daarbij werd opgeroepen tot aanhoudende steun van het Westen voor dat land, twee jaar na de grootschalige Russische invasie.

4 uur geleden
Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

5 uur geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

6 uur geleden