Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste Hongkongse activist gestraft voor overtreden koloniale wet

Eerste Hongkongse activist gestraft voor overtreden koloniale wet

HONGKONG (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een prodemocratische activist in Hongkong is tot veertig maanden cel veroordeeld voor opruiing. De aanklagers maakten gebruik van een wet uit de koloniale tijd, voor het eerst sinds de Britten hun voormalige kroonkolonie in 1997 overdroegen aan China.

Radio-dj Tam Tak-chi (50) werd in 2020 opgepakt, nadat China in Hongkong een strenge veiligheidswet invoerde. Hij presenteerde een talkshow die de prodemocratische beweging steunde en waarin kritiek werd geuit op de regering. Tam was ook regelmatig bij betogingen en hield op straat politieke toespraken.

De activist is veroordeeld voor onder meer opruiende taal, publieke wanorde en het aanzetten tot deelname aan een illegale bijeenkomst. Volgens aanklagers zette hij aan tot haat tegen de autoriteiten met het scanderen van onder meer de protestslogan "bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd" en het uitschelden van de politie. Hij ging volgens de rechter "roekeloos tekeer".

Veiligheidswet

Tam heeft via Facebook laten weten in beroep te gaan. Zijn veroordeling kan een precedent scheppen voor de activisten die na hem zijn opgepakt voor opruiing. "Mijn veroordeling zal de vrijheid van meningsuiting van Hongkongers aantasten", aldus Tam. Hij moet eind april opnieuw voor de rechter verschijnen, maar dan vanwege het overtreden van de veiligheidswet.

De veiligheidswet wordt door westerse regeringen en critici gezien als een inperking van de vrijheden in Hongkong, dat officieel een autonome regio binnen China is. De wet was volgens Hongkong en China nodig om een einde te maken aan een protestgolf. Vanaf 2019 werden massaal betogingen gehouden, onder meer tegen de regering en voor meer democratie, waarvan een deel eindigde in hevige confrontaties met de politie.

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

1 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

9 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

11 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

11 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

11 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

16 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

16 uur geleden