Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste honderd Oekraïners opgevangen via burgerinitiatief

Eerste honderd Oekraïners opgevangen via burgerinitiatief

IJMUIDEN (ANP) - De organisatie Room for Ukraine heeft tot nog toe circa honderd Oekraïense oorlogsvluchtelingen ondergebracht bij particulieren die tijdelijke woonruimte hebben aangeboden. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen, vertelt Jennifer Halewijn namens het burgerinitiatief. Room for Ukraine krijgt nog dagelijks aanmeldingen binnen van Nederlanders die hun huis openstellen voor Oekraïners.

Inmiddels zijn ruim tienduizend plaatsen aangeboden aan de organisatie. Hoeveel daarvan echt bruikbaar zijn, zal nog moeten blijken. "Er vallen altijd mensen af. Soms bedenken mensen zich tijdens het telefoongesprek dat we met ze voeren. Dan denken ze: het is toch wel heel veel verantwoordelijkheid. Je moet het ook financieel kunnen dragen. En we benadrukken dat het niet voor even is", legt Halewijn uit.

Room for Ukraine werkt samen met een ander burgerinitiatief, Ukraine Run, dat met bussen op en neer rijdt tussen Nederland en diverse Poolse steden, waaronder Krakau, om oorlogsvluchtelingen op te halen. "Zij hebben goedkeuring gekregen van de Oekraïense ambassade in Nederland. Die laten ze mensen daar zien, zodat ze weten bij wie ze instappen."

Opvang

Op basis van de behoefte van de vluchtelingen bellen vrijwilligers van Room for Ukraine mensen op die zich hebben aangemeld. Vaak zijn voor een plaatsing wel meerdere telefoontjes nodig. "Zeker als er spoed bij is, als iemand dan niet opneemt, bellen we meteen de volgende."

Niet alle gastgezinnen die zich aanbieden zijn even geschikt. Het moet zorgvuldig gebeuren, benadrukt Halewijn. "Voordat deze oorlog uitbrak was er immers al een gigantisch probleem met mensenhandel." De vrijwilliger van Room for Ukraine vertelt bijvoorbeeld over een alleenstaande man die in zijn aanmelding schreef dat hij alleen een vrouw tussen de 18 en 35 jaar wil opvangen. "Een raar verzoek. Zoiets gaan we dus niet doen, ook al kan iemand het goed bedoelen. De meeste mensen die geplaatst moeten worden zijn vrouwen met kinderen. Die plaatsen we niet bij alleenstaande mannen."

In de telefoongesprekken met mensen die woonruimte hebben aangeboden, vragen de vrijwilligers uitgebreid naar de gezinssituatie. "We vragen ook om alvast een gezinsfoto door te sturen. Zo weten de vluchtelingen bij wie ze in huis komen." Die foto's worden ook meteen gecontroleerd op internet. Via een persoonlijk account kunnen de Oekraïners die op deze manier worden opgevangen zich melden bij Room for Ukraine als ze ergens tegenaan lopen. "Ze kunnen altijd contact opnemen."

Meer uit Binnenland

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

36 minuten geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

44 minuten geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

2 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

4 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

5 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

5 uur geleden
OM komt met strafeisen in zaak wapen- en drugshandel Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie houdt vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch haar requisitoir, gevolgd door de strafeisen in het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss.

5 uur geleden