Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Eerste graf Veteranenbegraafplaats is voor drager Willems-Orde

Eerste graf Veteranenbegraafplaats is voor drager Willems-Orde

LOENEN (ANP) - Het eerste graf dat in gebruik wordt genomen op de nieuwe Nationale Veteranenbegraafplaats in Loenen is voor luitenant-kolonel b.d. Tivadar Spier (1916 - 2010). Een urn met zijn resten wordt dinsdag bijgezet in een graf op de Gelderse begraafplaats naast het Nationale Ereveld. Ook de as van zijn echtgenote wordt bijgezet. Een aantal militaire hoogwaardigheidsbekleders is bij de eerste bijzetting in Loenen.

Een eigen begraafplaats was al vele jaren een grote wens onder de ruim 115.000 veteranen die Nederland telt. Het Ereveld is voor burgers en militairen die omkomen tijdens missies. Voor veteranen die later in hun leven komen te overlijden was er geen aparte rustplaats, terwijl zij wel graag bij hun legerkameraden begraven wilden worden. Koning Willem-Alexander opende de veteranenbegraafplaats vorige week. De begraafplaats telt negenhonderd graven, een urnenmuur en een strooiveld.

Tivadar Spier kreeg op 12 juli 1955 de Militaire Willems-Orde voor zijn werk als commandant tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. In de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Spier is ook nog uitgezonden geweest naar Korea. Hij eindigde zijn militaire loopbaan in 1974 en overleed op 17 juni 2010. Spier had naast de Willems-Orde tal van andere militaire eretekenen.

Een begrafenis of bijzetting op de Nationale Veteranenbegraafplaats gaat gepaard met militaire etiquette en protocollen. Spier krijgt beperkte militaire eer, wat inhoudt dat er een tamboer, een hoornblazer en een militaire erewacht zal zijn.

Meer uit Binnenland

Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

33 minuten geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

2 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

2 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

2 uur geleden
Nederlandse songfestivalinzending wordt bekend

HILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

4 uur geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

5 uur geleden